Kaari Utrio
Päivän humanisti

Kaari Utrio

Kaari Utrio on Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen historiallisia romaanejaan ja tietokirjojaan on lukenut jo useampi sukupolvi. Nuori Utrio ei kuitenkaan unelmoinut kirjoittamisesta, hänen aikomuksensa oli ryhtyä historiantutkijaksi. Mutta haaveelle oli voittamaton este: “Minulla oli mielikuvitus, valtava, hillitön, kuriton mielikuvitus.”

Kaari Utrio

Kaari Marjatta Utrio
28.7.1942, Helsinki

Filosofian maisteri 1967 (pääaineina Suomen historia ja yleinen historia), Helsingin yliopisto.

Vapaa kirjailija 1968-
Taiteilijaprofessori 1995–2000

Kaari Utrion verkkosivusto

Kuva: Studio Smiletime
Tekstit: Heta Muurinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Kaari Utrio kiinnostui historiasta seitsemänvuotiaana, jolloin hän sattumalta luki Jokamiehen maailmanhistoria -kirjan.

– Jo sitä ennen rakastin tarinoita, ja mitä muuta historia on paitsi tarinoita.

Kansakoulussa Utrio ajatteli, että hänestä tulee historianopettaja, koska ei osannut kuvitella muita vaihtoehtoja. Keskikoulussa hän luki Eila Pennasen Pyhän Birgitan. Keskiaika kolahti.

– Se…

Lue lisää

Kaari Utrio muistelee, miten vei teologiseen tiedekuntaan nunnan.

”Opiskelin sivuaineenani teologisessa tiedekunnassa kirkkohistoriaa, koska keskiajan kannalta sen tuntemus oli välttämätöntä. Minulla oli ystävänä unkarilainen nunna Pyhän Henrikin seurakunnasta. Hän halusi nähdä teologisen tiedekunnan, joten kiipesimme ylimpään kerrokseen, jossa se sijaitsi – lähimpänä taivasta.

Aulassa istui vahtimestari tiskin takana ja kirjasi…

Lue lisää

Kaari Utrio on kirjoittanut lukuisia historiallisia romaaneja sekä tietokirjoja historiasta. Hän on yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Kirjastojen Kirjasampo-sivustolla todetaan Utrion tuotannon olevan lajissaan ainutlaatuista Suomessa. Kirjallisuuskritiikki pitää häntä Mika Waltarin seuraajana.

Lue lisää

Kaari Utrio sai Valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1973. “Ensin en ymmärtänyt, mistä opetusministerin kutsussa oli kysymys”, Utrio kirjoittaa kotisivuillaan. “Palkintoja saivat oikeat kirjailijat, en minä.” Palkinto sai Utrion huomaamaan, että hänestä oli tullut ammattikirjailija. Pro Finlandia -mitalli hänelle myönnettiin 1993 ja taiteilijaprofessorina hän toimi 1995–2000.

Lue lisää