Takaisin

Henry Bacon

George Henry Aslak Bacon
4.12.1957, Helsinki

Filosofian kandidaatti ja filosofian lisensiaatti 1990 ja filosofian tohtorin 1994 (teatteritiede), Helsingin yliopisto

Elokuva- ja televisiotutkimuksen professori 2004-, Helsingin yliopisto

Aiemmat työtehtätävät: Projektipäällikkö 2003–2004 ja tutkija 1999–2003 Suomen elokuva-arkisto; TV- ja elokuvatutkimuksen ma. yliassistentti vuonna 1994 sekä ma. apulaisprofessori 1995–1998 Oulun yliopiston taideaineiden ja antropologian laitoksella. Lisäksi työskennellyt tuntiopettajana Helsingin yliopistossa ja Sibelius Akatemiassa sekä vapaana toimittajana. Helsingin yliopiston teatteritieteen dosentti 1995- ja elokuva- ja televisiotutkimuksen opintokokonaisuuden vastuuhenkilö teatteritieteen oppiaineessa 1996-.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Audiovisuaalinen kerronta, elokuvan suhde muihin taiteisiin, transnationaali elokuvahistoria, kuvitteellisen väkivallan lumo, näyttelijäntyö elokuvassa ja oopperan historia

Tutkimusprojektit: Johtanut vuosina 2011–2014 Suomen Akatemian tutkimusprojektia A Transnational Finnish Cinema

Palkinnot ja erityissaavutukset
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2006 teoksesta Seitsemäs taide – elokuva ja muut taiteet
Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 6.12.2007

Profiilikuva: Mika Federley
Tekstit: Henry Bacon, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Ei vain näkeville

Opinnäyteohjaus on kiehtovimmillaan, kun ohjattavan aihe vie ohjaajankin aivan uusille urille. Marraskuussa 2014 väitellyt Maija Hirvonen teki väitöskirjansa kuvailutulkkauksesta. Näin minäkin tulin perehtyneeksi millaiset mahdollisuudet näkövammaisilla on saada selvää, jopa nauttia aikamme audiovisuaalisesta kulttuurista.

Tallenteeseen voidaan lisätä selostusääni, joka kertoo olennaisen siitä, mitä kuvassa tapahtuu. Mutta myös pelkän elokuvan oman ääniraidan perusteella on mahdollista ymmärtää hämmästyttävän paljon elokuvasta. Maijan kanssa pitämässämme kuvailutulkkauskoulutustilaisuudessa kuuntelutimme Aki Kaurismäen elokuvaa Kauas pilvet karkaavat. Osoittautui, että pelkän äänen perusteella on mahdollista päästä sisään elokuvan tilaan ja tunnelmiin, jopa henkilöiden mielenliikkeisiin.

Oli haastavaa luennoida elokuvasta näkövammaisille. Sitäkin hienommalta tuntui kuulla sokean henkilön toteavan: "Enpä olisi uskonut, että elokuvateoria voisi olla näin kiinnostavaa." Tavattoman kiehtova asiakokonaisuushan se on. Näkeehän sen sokeakin.

Takaisin