Henry Bacon
Päivän humanisti

Henry Bacon

Professori Henry Bacon on tuonut elokuva- ja televisiotutkimuksen Helsingin yliopistoon. Hänen päämääränään on lisätä tietoutta ja ymmärrystä audiovisuaalisen kulttuurin suurenmoisesta historiasta, valtavasta yhteiskunnallisesta vaikutuksesta ja huikeista mahdollisuuksista alan toimijoiden ja kaikkien taiteen monimuotoisuudesta kiinnostuneiden parissa.

Henry Bacon

George Henry Aslak Bacon
4.12.1957, Helsinki

Filosofian kandidaatti ja filosofian lisensiaatti 1990 ja filosofian tohtorin 1994 (teatteritiede), Helsingin yliopisto

Elokuva- ja televisiotutkimuksen professori 2004-, Helsingin yliopisto

Aiemmat työtehtätävät: Projektipäällikkö 2003–2004 ja tutkija 1999–2003 Suomen elokuva-arkisto; TV- ja elokuvatutkimuksen ma. yliassistentti vuonna 1994 sekä ma. apulaisprofessori 1995–1998 Oulun yliopiston taideaineiden ja antropologian laitoksella. Lisäksi työskennellyt tuntiopettajana Helsingin yliopistossa ja Sibelius Akatemiassa sekä vapaana toimittajana. Helsingin yliopiston teatteritieteen dosentti 1995- ja elokuva- ja televisiotutkimuksen opintokokonaisuuden vastuuhenkilö teatteritieteen oppiaineessa 1996-.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Audiovisuaalinen kerronta, elokuvan suhde muihin taiteisiin, transnationaali elokuvahistoria, kuvitteellisen väkivallan lumo, näyttelijäntyö elokuvassa ja oopperan historia

Tutkimusprojektit: Johtanut vuosina 2011–2014 Suomen Akatemian tutkimusprojektia A Transnational Finnish Cinema

Palkinnot ja erityissaavutukset
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2006 teoksesta Seitsemäs taide – elokuva ja muut taiteet
Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 6.12.2007

Profiilikuva: Mika Federley
Tekstit: Henry Bacon, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Henry Bacon suoritti tutkintonsa Helsingin yliopiston teatteritieteen oppiaineessa, sivuaineena musiikkitiede. Niiden ohessa hän harrasti kirjallisuutta ja kuvataiteita. Elokuvan ymmärtämiselle moninainen taiteiden tutkimus on tarpeen, onhan elokuva aina ottanut mallia kaikista muista taiteista. Historian ja yhteiskunnan tuntemus on yhtälailla tärkeää elokuvan moninaisten funktioiden ymmärtämiseksi.

Lue lisää

Opinnäyteohjaus on kiehtovimmillaan, kun ohjattavan aihe vie ohjaajankin aivan uusille urille. Marraskuussa 2014 väitellyt Maija Hirvonen teki väitöskirjansa kuvailutulkkauksesta. Näin minäkin tulin perehtyneeksi millaiset mahdollisuudet näkövammaisilla on saada selvää, jopa nauttia aikamme audiovisuaalisesta kulttuurista.

Lue lisää

Uuden oppiaineen, elokuva- ja televisiotutkimuksen (ETVT) lanseeraaminen Helsingin yliopistoon ei olisi ollut mahdollista ilman pitkäaikaisia hallinnollisia ponnisteluja. Henry Bacon ryhtyi ajamaan asiaan 1990-luvulla teatteritieteen dosentin ominaisuudessa ja taiteidentutkimuksen laitoksen laitosneuvoston jäsenenä.

Lue lisää

Visuaalisella lukutaidolla voidaan tarkoittaa moniakin asioita. Professori Henry Baconin mielestä yksi tärkeimmistä on kyky ymmärtää ilmiöiden sisäistä tilaa niiden ulkoisten ilmentymien perusteella. Tämä kyky voi ilmetä taitona arvioida vaikkapa luonnonilmiöitä, materiaalien kuntoisuutta tai ihmisten ruumiinkieltä.

Lue lisää

Harras ammatillinen toiveeni on, että tutkimuskentällä vapauduttaisiin sitä tarpeettomasti rajoittavasta nurkkakuntaisuudesta, sokeasta pitäytymisestä kerran jossakin tutkimuksen vaiheessa muodissa olleisiin paradigmoihin ja ylimalkaisesta suhtautumisesta kaikkiin muihin lähestymistapoihin.

Lue lisää
Lue lisää

Monografiat

  1. Tiikerikissan aika - Luchino Viscontin elämä ja elokuvat. Suomen Elokuva-Arkisto/VAPK-kustannus, 1992.
  2. Continuity and Transformation - The Influence of Literature and Drama on Cinema as a Process of Cultural Continuity and Renewal. Suomalainen Tiedeakatemia, 1994 (väitöskirja).
  3. Oopperan historia. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1995. Toinen, korjattu painos 2001.
  4. Luchino Visconti
Lue lisää