Kersti Juva
Dagens humanist

Kersti Juva

Kersti Juva har översatt engelskspråkig litteratur till finska alltsedan 1972. Hon översatte de två första delarna av J.R.R. Tolkiens trilogi Lord of the Rings tillsammans med sin lärare Eila Pennanen. Den tredje delen blev Juvas debut som självständig översättare. Debutöversättningen tillsammans med översättningen av Watership Down av Richard Adams gav den unga översättaren ett statligt pris. Sedan dess har hon gett ut översättningar i jämn takt: först fantasy, barnböcker och deckare, senare klassiker och modern prosa.

Kersti Juva

Kersti Anna Linnea Juva
Helsingfors 17.9.1948

Kandidat i humanistiska vetenskaper 1972, filosofie magister 2002 (engelsk filologi), Helsingfors universitet

Översättare till finska av klassiker, barnlitteratur, modern prosa, detektivromaner, pjäser och hörspel; föreläsare, bloggare

Mest kända översättningar: J.R.R. Tolkiens fantasyromaner och verk av bl.a. William Shakespeare, Jane Austen och A.A. Milne.

Priser
Finska statens statspris 1976 (Lord of the Rings och Watership Down) och 1986 (The Hobbit och The Paper Men)
WSOY:s pris för litteraturfrämjande 1997 (None to Accompany Me)
Finlandspriset 1998 (Tristram Shandy)
Mikael Agricola-priset 1999 (Tristram Shandy)
Hederspris från Finska kulturfonden 2006
Konstnärsprofessor 2008
Hedersdoktor, filosofiska fakulteten vid Östra Finlands universitetet 2014

Bild: Helsingin Sanomat / Sami Kero
Text: Kersti Juva, Kaija Hartikainen (red.)
Översättning: Irene Kvarnström
Språkgranskning: Jonas Franzon

Jag gick gymnasiet i Kallion yhteiskoulu i Berghäll, Helsingfors. Där undervisades jag av legendariska Viljo ”Ville” Tervonen, som också väckte min passion för det finska språket. Det var ett naturligt val för mig att sedan söka in på universitetet i min hemstad Helsingfors för att studera finska.

Läs mer

Då barndomshemmets kristna värderingar mötte 1960-talets revolutionära studentrörelse var följderna förutsägbara. Jag blev fullkomligt medryckt. Orättvisa, samhällelig ojämställdhet, tredje världens problem – allt kunde lösas genom att man slog sig samman och ställde sig bakom klara och tydliga mål.

Läs mer

Kontakten till universitetsvärlden brast inte trots att jag lade studierna på is. Redan på 80-talet höll jag själv i några år den kurs på finska institutionen vid Helsingfors universitet där Eila Pennanen en gång hade upptäckt mig.

Läs mer

Jag var en 19-årig studenttjej då mina föräldrar med allvar i tonen kom för att berätta att jag hade blivit tillfrågad att fungera som allmän kransbinderska vid den filosofiska fakultetens promotion 1969. Tveksamt tackade jag ja. Gamla studenthuset hade ockuperats föregående vinter och det hade redan börjat hända på universitetet.

Läs mer