Takaisin

Tekla Hultin

Tekla Johanna Virginia Hultin
18.4.1864, Jaakkima - 31.3.1943, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1891 (historia, kirjallisuus, taidehistoria ja sielutiede) ja filosofian tohtori 1896 (taloushistoria), Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Työskenteli toimittajana, tutkijana, kansanedustajana ja järjestöaktiivina.

Profiilikuva: Päivälehden arkisto
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Ensimmäinen humanistisen alan naistohtori

Tekla Hultin aloitti yliopisto-opinnot vuonna 1886, ja opiskeli historiaa, kirjallisuutta, taidehistoriaa ja sielutiedettä eli psykologiaa. Valmistuttuaan filosofian kandidaatiksi vuonna 1891 hän ryhtyi toimittajaksi. Hän työskenteli aluksi avustajana Dagbladetissa ja vuodesta 1893 lähtien nuorsuomalaisen puolueen äänenkannattajan Päivälehden vakituisena toimittajana.

Hultin kiinnostui jatko-opintomahdollisuudesta, ja hänestä tuli Suomen ensimmäinen humanistisen alan naistohtori. Tekla Hultin väitteli Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa filosofian tohtoriksi vuonna 1896 taloushistoriallisella tutkimuksellaan Historiallisia tietoja Suomen vuoritoimesta Ruotsin vallan aikana (Historiska upplysningar om bergshandtering i Finland under svenska tiden I).

Kuva:​  Museovirasto, valokuvaaja Charles Riis.​
Kuva:​ Museovirasto, valokuvaaja Charles Riis.​

Tilastollisen päätoimiston aktuaarin työn lisäksi Hultin oli mukana poliittisessa toiminnassa. Hän oli yksi nuorsuomalaisen puolueen ja naiskagaalin perustajista ja toimi muutoinkin aktiivisesti politiikassa. Kansanedustajana hän työskenteli vuosina 1908–1923.

Tekla Hultin kuoli Helsingissä 78-vuotiaana. Hän ei koskaan avioitunut, vaan halusi omistaa elämänsä tärkeinä pitämiensä asioiden, kuten järjestö- ja puoluetoiminnan edistämiseen. Historian kirjojen mukaan hänellä oli kuitenkin vilkas seuraelämä.

Lähteet:

Takaisin