Pirjo Kristiina Virtanen
Päivän humanisti

Pirjo Kristiina Virtanen

Dosentti Pirjo Kristiina Virtanen on tehnyt pitkään tutkimusta Amazonian alkuperäiskansojen parissa. Hän on yksi syksyllä 2015 alkavan Alkuperäiskansatutkimus-ohjelman perustajajäsenistä. Temaattisten sivuaineopintojen tavoitteena on ylittää perinteisiä tieteenalajakoja. Ohjelma pohjautuu alkuperäiskansojen omiin kieliin ja käsityksiin. Virtanen toivoo, että kulttuurintutkimuksen vaikutusmahdollisuudet hyvinvointiin ja talouteen tunnustettaisiin yleisemmin.

Pirjo Kristiina Virtanen

Pirjo Kristiina Virtanen
5.1.1975, Karstula

Filosofian tohtori 2007 (Latinalaisen Amerikan tutkimus), dosentti 2013, Helsingin yliopisto
Filosofian maisteri 2000 (uskontotiede/filosofia), Turun yliopisto

Tutkija 2007–2015, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto
Jatko-opiskelija 2003–2007, Helsingin yliopisto
Projektiharjoittelija 2002, International Organization for Migration (Lissabon)
Hallinnollinen avustaja 2000–2002, Brasilian suurlähetystö Helsingissä

Tutkimusteemat:
Alkuperäiskansat, Brasilia, Amazonian alkuperäiskansojen sosiaalifilosofiat ja epistemologiat, posthumanismi, alkuperäiskansapolitiikka ja etnohistoria.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Useita tutkimusapurahoja mm. Koneen säätiö 2008, Bourse Legs Lelong (CNRS/France) 2008, Sariola säätiö 2006, Helsingin Sylff -rahasto 2006, Suomen Konkordia liitto 2004, Suomen kulttuurirahasto 2003.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Pirjo Kristiina Virtanen (Tomas Sjöblom, toim.)

Pirjo Kristiina Virtanen on pitänyt useita esitelmiä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänet on kutsuttu kansainvälisten tieteellisten aikakauskirjojen vertaisarvioijaksi ja väitöskirjojen arvioijaksi. Hän on sekä Journal of Latin American and Caribbean Anthropology että El Norte – Finnish Journal of Latin American Studies -lehtien toimituskuntienjäsen sekä aktiivinen jäsenen useissa tieteellisessä seuroissa.

Lue lisää

Valtamediassa kuullaan alkuperäiskansoista hyvin vähän. Pelkästään Brasiliassa elää noin 240 eri alkuperäiskansaa, joilla on omat tapansa nähdä menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Asioiden väliset suhteet, moninaiset elolliset oliot ja muutos ovat heidän ajattelunsa keskiössä.

Lue lisää

Haaveeni on, että alkuperäiskansojen ihmiset itse pääsevät osallisiksi yliopistollisesta tutkimuksesta ja opetuksesta. Helsingin yliopistossa alkavan uuden ohjelman yksi perusajatuksia on, että tutkimus tapahtuu läheisessä yhteistyössä alkuperäiskansojen ja alkuperäiskansatutkijoiden kanssa.

Lue lisää