Takaisin

Pirjo Kristiina Virtanen

Pirjo Kristiina Virtanen
5.1.1975, Karstula

Filosofian tohtori 2007 (Latinalaisen Amerikan tutkimus), dosentti 2013, Helsingin yliopisto
Filosofian maisteri 2000 (uskontotiede/filosofia), Turun yliopisto

Tutkija 2007–2015, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto
Jatko-opiskelija 2003–2007, Helsingin yliopisto
Projektiharjoittelija 2002, International Organization for Migration (Lissabon)
Hallinnollinen avustaja 2000–2002, Brasilian suurlähetystö Helsingissä

Tutkimusteemat:
Alkuperäiskansat, Brasilia, Amazonian alkuperäiskansojen sosiaalifilosofiat ja epistemologiat, posthumanismi, alkuperäiskansapolitiikka ja etnohistoria.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Useita tutkimusapurahoja mm. Koneen säätiö 2008, Bourse Legs Lelong (CNRS/France) 2008, Sariola säätiö 2006, Helsingin Sylff -rahasto 2006, Suomen Konkordia liitto 2004, Suomen kulttuurirahasto 2003.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Pirjo Kristiina Virtanen (Tomas Sjöblom, toim.)

Tasavertaisemmat tutkimussuhteet

Valtamediassa kuullaan alkuperäiskansoista hyvin vähän. Pelkästään Brasiliassa elää noin 240 eri alkuperäiskansaa, joilla on omat tapansa nähdä menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Asioiden väliset suhteet, moninaiset elolliset oliot ja muutos ovat heidän ajattelunsa keskiössä.

Virtasen omat kenttätyökokemukset ovat luoneet pohjaa tutkittavien ihmisten ajattelun ymmärtämiseen. Hänen ensimmäinen Brasilian matkansa tapahtui vuonna 2000. Kenttätyökokemusta hänellä on myös Intiasta, jossa hän teki etnografista tutkimusta pro gradu -työtä varten.

Tutkimus Amazonialla on vaatinut sitkeyttä voittaa virkamiesten byrokratia ja moninaisia käytännön taitoja. Lisäksi koloniaalisen antropologian perintö on maailmalla saanut monet kansat perääntymään tutkimuksen edessä. Virtasen on täytynyt tehdä töitä, jotta on ansainnut tutkittavien ryhmien luottamuksen.

Uusien vastavuoroisten tutkimusmenetelmien ja -suhteiden kehittely on osa Virtasen pyrkimyksiä. Virtanen löysi oman tapansa manchineri- ja apurinã-kansojen yhteistyökumppanina toimimiseen. Brasilialaisen lingvistin ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa hän on tehnyt opetusmateriaalia manchineri- ja apurinã-kouluille heidän omalla kielellään. Yhteisön jäsenistä on tullut hänelle pitkäaikaisia ystäviä. Hän on seurannut monien nuorten kasvua jo melkein 15 vuotta.

Virtanen on ollut mukana myös muissa yhteiskunnallisissa hankkeissa, esim. Kanadassa oneida-nuorten kanssa tuottamassa valokuvanäyttelyä heidän arkielämästään reservaatissa.

Huni Kuin kylässä 2014.

 

Takaisin