Kari Hotakainen
Päivän humanisti

Kari Hotakainen

Kari Hotakaisen kynästä on irronnut kaunokirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjoja, runoja, näytelmiä, kolumneja, lehtijuttuja ja mainostekstejä. Viiden puron kirjoitustekniikka takaa sen, että tuloksia syntyy jokaisena työpäivänä. Hotakaiselle lukija on kuningatar tai kuningas, joka lukee ja kokee tekstin haluamallaan tavalla. Kirjailijan tehtäväksi jää kirjoittaa hyvin.

Kari Hotakainen

Kari Matti Hotakainen
9.1.1957, Pori

Humanististen tieteiden kandidaatti 1980 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kirjailija 1995–
Mainostoimittaja 1986–1995, WSOY
Copywriter 1985–1986, Mainonnantekijät
Toimittaja 1981–1985, STT

Palkinnot
Savonia-palkinto 1993 teoksella Buster Keaton – elämä ja teot
Topelius-palkinto 2000 teoksella Näytän hyvältä ilman paitaa
Finlandia-palkinto 2002 teoksella Juoksuhaudantie
Pohjoismaiden kirjallisuusneuvoston palkinto 2004 teoksella Juoksuhaudantie
Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto näytelmällä Punahukka
Prix Courrier International -palkinto 2011 parhaasta käännöskirjasta teoksella Ihmisen osa
Pro Finlandia -mitali 2013

Kuva: Laura Malmivaara, Siltala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Suurkaupungin syke ja synkeys avautuivat ylioppilas Kari Hotakaiselle syksyllä 1976. Hän oli kesällä osallistunut kotimaisen kirjallisuuden ja romaanisen filologian valintakokeisiin ja saanut Helsingin yliopistosta pääaineoikeuden molempiin aineisiin. Muutto pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin tuntui tarjoavan rajattomat mahdollisuudet.

Lue lisää

Kari Hotakainen on ehtinyt ja saanut kirjoittaa erilaisia tekstejä laidasta laitaan. Hänestä tuli yleiskirjoittaja. – Olen aina ajatellut, että kirjoitan kaikkea mahdollista, mitä vaan eteen tulee. Olen tehnyt uutistekstejä ja kolumneja, laatinut mainoslauseita, kirjoittanut runoja ja proosaa, teatteri- ja elokuvakäsikirjoituksia.

Lue lisää

Kirjailija Kari Hotakaisen mukaan kaunokirjallisuutta ei voi tehdä tilaustyönä. Muita kirjoitusmuotoja hän on tehnyt tilauksesta. Kustantajansa Touko Siltalan kanssa hän voisi halutessaan keskustella kirjojensa aiheista, mutta niin ei ole ollut tapana tehdä. – Siltala tietää, että tämä töyhtöhyyppä menee mökkiinsä ja tulee kahden vuoden päästä ulos ja tuo tullessaan tekstinivaskan.

Lue lisää

Menestynyt kirjailija joko pääsee tai joutuu parrasvaloihin. Kirjakauppojen korokelavojen lisäksi uuden kirjan julkistuksen jälkeen satelee haastattelupyyntöjä. Usein mediaa kiinnostaa kirjaa enemmän kirjailijan yksityiselämä. Kari Hotakaiselle tämä on vähän vaikeaa. Kirja on hänelle autonomisesti tärkein asia: jokainen lukija lukee ja kokee sen omalla tavallaan eikä kirjailijan persoonalla tai yksityiselämällä pitäisi olla mitään merkitystä.

Lue lisää

Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa oli mieltä kiihottavia opettajia ja professoreita. Heitä ihailtiin ja heistä imettiin janoisina oppia. Muutamista ajattelin pakokauhuisesti, että tuleekohan minustakin tuollainen. Joitakin taas katselin toiveikkaana, että voi kunpa minusta tulisi tuollainen.

Lue lisää