Takaisin

Kari Hotakainen

Kari Matti Hotakainen
9.1.1957, Pori

Humanististen tieteiden kandidaatti 1980 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kirjailija 1995–
Mainostoimittaja 1986–1995, WSOY
Copywriter 1985–1986, Mainonnantekijät
Toimittaja 1981–1985, STT

Palkinnot
Savonia-palkinto 1993 teoksella Buster Keaton – elämä ja teot
Topelius-palkinto 2000 teoksella Näytän hyvältä ilman paitaa
Finlandia-palkinto 2002 teoksella Juoksuhaudantie
Pohjoismaiden kirjallisuusneuvoston palkinto 2004 teoksella Juoksuhaudantie
Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto näytelmällä Punahukka
Prix Courrier International -palkinto 2011 parhaasta käännöskirjasta teoksella Ihmisen osa
Pro Finlandia -mitali 2013

Kuva: Laura Malmivaara, Siltala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Yleiskirjoittaja Hotakainen

Kari Hotakainen on ehtinyt ja saanut kirjoittaa erilaisia tekstejä laidasta laitaan. Hänestä tuli yleiskirjoittaja.

– Olen aina ajatellut, että kirjoitan kaikkea mahdollista, mitä vaan eteen tulee. Olen tehnyt uutistekstejä ja kolumneja, laatinut mainoslauseita, kirjoittanut runoja ja proosaa, teatteri- ja elokuvakäsikirjoituksia.

Lehtitoimittajana työskennelleelle Hotakaiselle siirtyminen mainostekstien maailmaan oli hyppy uuteen, mutta ei täysin tuntemattomaan veteen.

– Copywriterina minun piti muotoilla asiakkaan tarina tai tuote mainoksena ulos mahdollisimman mielenkiintoisesti ja tyylitellysti. Runoilijana se ei kuitenkaan ollut minulle vieras kirjoitustyyli.

Lisää myyntipuheita hän päätyi tekemään WSOY:n kustantamoon, hänelle jo entuudestaan tuttuun kirjamaailmaan. Mainostoimittajana Hotakainen oppi inhoamaan sanaparia kaupallinen–epäkaupallinen. Hänen mielestään kirjallisuuden kohdalla jako on huolestuttava. Kirja tuottaa kirjoittajalleen ja lukijalleen paljon asioita, joita ei voi mitata rahassa.

Päivätöidensä ohessa Hotakainen oli julkaissut koko ajan runoja ja proosaa 1980-luvun alkuvuosista lähtien. Kymmenen vuotta mainostoimittajan työtä alkoi näkyä kirjoitusrytmissä. Vuonna 1995 hän teki rohkean päätöksen ja siirtyi vakituisesta työstä vapaaksi kirjoittajaksi.

Kaunokirjallisuuden lisäksi Hotakaisen näppäimistöstä on irronnut näytelmiä ja televisiosarjakin. Hänen kirjoistaan on myös tehty teatteri- ja elokuvaversioita.

Ihmisen osa lienee onnistunein romaaneistani sovitettu näytelmä.

Kari Hotakaisen romaanista "Ihmisen osa" sovitettu näytelmä sai ensi-illan Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuussa 2011. Kuvassa pääroolista vastannut Ritva Valkama. Kuva: Charlotte Estman-Wennström, Helsingin Kaupunginteatteri

Elokuva-alalla rahoituksen haaliminen ja vuosia kestävä tuotantoprosessi on Hotakaisesta raskasta.

– Olen kärsimätön ihminen. Eri versioita saatetaan jahkata vuosikausia eri tuottajien kanssa. Haluan saada nopeasti vastauksen siihen, onko tekstini hyvää vai huonoa ja miten homma etenee.

Työskentelytahtia kustantajansa Touko Siltalan kanssa hän kiittää vuolaasti.

– Hän lukee ensimmäisen tekstiversion muutamassa päivässä ja sitten mennään jo eteenpäin.

Hotakainen ei arvota omia teoksiaan. Kirjan valmistumisen jälkeen hän ei mieti sitä enää. Kun Hotakaiselta kinuaa mielipidettä merkittävimmästä teoksestaan, saa yllättävän vastauksen. Se ei olekaan Juoksuhaudantie tai Ihmisen osa.

– Eräänlaiseksi taitekohdaksi urallani on muodostunut Lastenkirja (WSOY 1990). Se oli absurdi, mutta löysi lukijoita. Siitä lähtien olen uskaltanut kirjoittaa ihan mitä mieleen juolahtaa. Ennen sitä olin konventionaalinen ja vähän lukossa sen suhteen, mitä voisin sanoilla ilmaista.

Kari Hotakaisen Lastenkirja julkaistiin vuonna 1990. Kuva: WSOY.

 

Takaisin