Tuija Peltomaa
Dagens humanist

Tuija Peltomaa

Många finländare känner igen Tuija Peltomaa som experten i Yles tv-program Antiikkia, antiikkia. Hon ägnar sig åt flera grenar inom konstbranschen och sin auktionskarriär inledde hon som vikarie. I dag är Peltomaa mest intresserad av att undervisa men hon har inte övergett antikviteterna och samlandet. För tidningen Antiikki & Design skriver hon både kolumner och en handbok riktad till dem som köper konst.

Tuija Peltomaa

Tuija Peltomaa
9.10.1965 Sotkamo

Filosofie magister 1996 (konsthistoria), Helsingfors universitet

Författare, kolumnist, föreläsare
Timlärare 2013–, Aalto-universitetet
Expert 1997–2014, tv-programmet Antiikkia, antiikkia
Auktionsarbete 1996–2013, Hagelstam
Lärare 1993–2007, Konstindustriella högskolan
Museiguide 1992–1996, bl.a. Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma, Helsingfors Konsthall

Bild: Tuija Peltomaa
Text: Tero Juutilainen
Översättning: Irene Kvarnström
Språkgranskning: Jonas Franzon

Efter studentskrivningarna var Tuija Peltomaa osäker på nästa steg. Utöver valet av högskola vållade också valet av vetenskapsgren huvudbry. Kamraterna gissade att Peltomaas goda språkkunskaper skulle leda henne in på en karriär som tolk eller diplomat. Men intresset för historia och konst var starkare.

Läs mer

Under det nya millenniets andra årtionde började Tuija Peltomaa längta efter nya utmaningar. Auktionsarbetet tycktes upprepa sig och inget nytt fanns i sikte. På dryga tio år hade hon hunnit bekanta sig ingående med branschen som består av relativt små kretsar.

Läs mer

Tuija Peltomaa har kommit i kontakt med många olika föremål då hon arbetat på auktioner. Under de brådaste tiderna har över 10 000 föremål per år passerat hennes händer. Auktionsvärlden har förblivit obekant för den stora publiken och en delorsak till detta är den miljö som föremålskulturen och auktionsvärlden själv skapat. Visserligen har dagens reality-tv gjort auktionsvärlden mer bekant.

Läs mer