Minna Lindgren
Dagens humanist

Minna Lindgren

Minna Lindgren är journalist och författare. Hon är känd för sin humor och sitt mod att behandla svåra teman såsom ålderdom och opera. Lindgren studerade tolv år vid Helsingfors universitet med musikvetenskap som huvudämne. Hon känner sig mest hemma då hon arbetar med radioprogram, kolumner och kåserier om klassisk musik. Lindgren har även skrivit trilogin Ehtoolehto, där händelserna utspelar sig på ett serviceboende. Den har varit en succé i Finland men också haft framgång på den internationella marknaden.

Minna Lindgren

Minna Liisa Gabriela Lindgren
1963, Helsingfors

Filosofie magister 1994 (musikvetenskap), Helsingfors universitet

Författare
Redaktör, programchef, finska Rundradion 1986–2008

Publikationer:
Musiikki on vakava asia 1998 (Loki)
Pianon palkeita orkesterin koskettimille 2002 (Tammi)
Leif Segerstam Nyt! 2005 (Teos)
Sivistyksen turha painolasti 2011 (Teos)
Kuolema Ehtoolehdossa 2013 (Teos)
Sinfoniaanisin terveisin (i samarbete med Olli Löyty) 2014 (Teos)
Ehtoolehdon pakolaiset 2014 (Teos)
Ehtoolehdon tuho 2015 (Teos)

Pris:
Kyrkans informationspris 2008
Bonniers stora journalistpris i Finland (på finska) 2009
Kandidat till Runebergspriset 2015

Bild: Outi Järvinen
Text: Minna Lindgren, Kaija Hartikainen (red.)
Översättning: Irene Kvarnström
Språkgranskning: Jonas Franzon

En humanist får inte intressanta jobberbjudanden serverade på ett silverfat. Själv har jag gjort radioprogram för olika redaktioner, kommit att producera och redigera tv-program, tungrodda och direktsända, skrivit kolumner, artiklar, kåserier, ett libretto, hörspel, fackböcker och romaner, talat eller föreläst om musik, döden, en bra ålderdom, finansiering av kultur, livets mening och om nästan vilket som helst ämne som någon önskat sig. Så här mångsidigt och rikt har mitt arbetsfält blivit tack vare mitt eget initiativ. Jag har entusiasmerats, blivit intresserad, frågat, erbjudit mig, föreslagit, kommit med idéer och bara gjort.

Läs mer

Som grånande humanist vill jag uppmuntra alla ungdomar att lyssna på sin inre röst och välja ett studieämne som de har helhjärtat intresse för. I dag befinner sig den trygga arbetsmarknaden med fasta tjänster ända fram till pensionering i ett skede av upplösning. Det gamla systemet faller i bitar och i stället bildas det ett splittrat nätverk som består av självständiga egenföretagare. Detta leder till oro hos många unga och de väljer att ta det säkra för det osäkra.

Läs mer

Som abiturient ville jag bli journalist och visste att jag var författare. En klok släkting rådde mig att studera ett sådant ämne vid universitetet som jag brann för. ”Journalistik lär du dig sedan genom arbetet”, sade släktingen och tog ännu en kräfta. Det stämde. Jag kom lätt in på universitetet med musikvetenskap som huvudämne. Jag hade nämligen spelat violin alltsedan jag var sju år gammal och hade ett passionerat intresse också för musikteori och musikhistoria redan under gymnasietiden.

Läs mer