Marjo Timonen
Dagens humanist

Marjo Timonen

Marjo Timonen vet ofta i förväg vad som kommer att tas upp i tv-nyheterna. Hennes uppgift som riksdagens utrednings- och informationsdirektör är att gå ut med information om riksdagen och att främja dess öppenhet, offentlighet och interaktion. Finlands riksdag är det mest öppna parlamentet i världen, och för detta kan vi också tacka den ytterst gedigna yrkesskickligheten som Timonen tillägnat sig i sina chefsuppdrag inom kommunikation.

Marjo Timonen

Marjo Hannele Timonen
29.4.1955, Kurikka

Kandidat i humanistiska vetenskaper 1983, filosofie kandidat 1984 (Finlands historia, allmän historia, statslära, informationslära), Helsingfors universitet

Utrednings- och informationsdirektör 2007–, Riksdagen
Informationschef 2003–2007, Riksdagen
Specialmedarbetare 1994–1995, Statsrådets kansli
Kommunikationschef 1993–2002, Finlands Kommunförbund
Kommunikationschef 1988–1993, Finlands Kommunalförbund
Kommunikationschef 1986–1987, Insaider Oy
Informatör 1985–1986, Joensuu universitet
Ordförande 1980–1981, Finlands studentkårers förbund

 

Bild: Hanne Salonen / Riksdagens bildarkiv
Text: Marjo Timonen (Kaija Hartikainen, red.)
Översättare: Sonja Tiilikainen

Språkgranskare: Jonas Franzon

”Den stolta mörklagda dottern från slätten” är en beskrivning som många sydösterbottniska författare har använt sig av i sina verk. Enligt dessa författare är vi kvinnor som har vuxit upp i Södra Österbotten både självständiga och strävsamma. Vi tar alltid på ett rättframt sätt plats i en grupp. I denna beskrivning innebär stolthet inte övermod, utan däremot att vi vet vem vi är och varifrån vi kommer. Enligt författarna blir vi gamla kvinnor som besitter visdom.

Läs mer

Från min tid vid universitetet minns jag i synnerhet rektorn Ernst Palmén. Han förhöll sig särskilt välvilligt och avspänt till studenter som var verksamma i studentkåren. Familjen Palmén brukade bjuda in studentkårens styrelse för att fira valborg, och i deras hem i Tölö höjde vi sedan många glas och sjöng glatt.

Läs mer

Mina vardagliga drömmar sammanhänger med andra människor, kultur, idrott och omvärlden. På fritiden umgås jag med min familj, min släkt och mina vänner. Dessutom ordnar jag fester och deltar i fester så fort tillfälle ges. Jag lyssnar på opera, klassisk musik, tittar på filmer och läser skönlitteratur. Simning, skidåkning, stavgång, vattengymnastik, cykelåkning och vandring är en del av min vardag.

Läs mer