Jari Tervo
Dagens humanist

Jari Tervo

Jari Tervo skriver i tidningar, på webben och i bokform. Sitt skrivande i offentligheten inledde han något bohemiskt med dikter. Efter att sedan ha arbetat som redaktör i ett årtionde började Tervo i stället blanda samman fakta och fiktion i form av prosa och kolumner. År 1998 tackade Tervo, som då och då hade saknat arbetskamrater, ja till möjligheten att få tala om aktuella frågor i Yles program Uutisvuoto (Nyhetsläckan) – ett uppdrag som han fortfarande utför.

Jari Tervo

Jari Kalevi Tervo
2.2.1959, Rovaniemi

Kandidat i de humanistiska vetenskaperna 1983 (inhemsk litteratur), Helsingfors universitet
Sanoma Oy:s journalistskola 1982–1983

Fri författare 1995–
Har utöver skönlitteratur skrivit kolumner och bloggtexter för Kodin Kuvalehti, Ilta-Sanomat, Uusi Suomi, Seura och Yle
Kapten i Yles program Uutisvuoto (Nyhetsläckan) 1998–
Redaktör 1984–1995, Ilta-Sanomat

Publikationer:
Tjugofyra böcker

 

Bild: Veikko Somerpuro, WSOY
Text: Jari Tervo (Riitta-Ilona Hurmerinta, red.)

Översättare: Sonja Tiilikainen
Språkgranskare: Jonas Franzon

Jag skulle bli världens bästa fotbollsspelare – men jag fick ett brosk i knäet. Jag skulle bli världens bästa gitarrist – men jag kunde inte stämma gitarren. Med dessa förutsättningar åkte jag till Helsingfors för att studera litteratur och filosofi. Strax insåg jag att jag kunde bli antingen forskare eller hemmafru med min ämneskombination. Jag började i stället studera vid Sanoma Oy:s journalistskola.

Läs mer

Jag har inga drömmar. Jag har planer. Att drömma är det säkraste sättet att inte förverkliga sina planer. Det skulle låta alldeles vansinnigt om en författare sade sig drömma om att skriva en bra bok. Varför bara drömma? Varför inte skriva – göra sitt arbete?

Läs mer