Tuuli Merikoski
Päivän humanisti

Tuuli Merikoski

Sielultaan ikuiseksi juoksijaksi tunnustautuva Tuuli Merikoski on niittänyt mainetta huippu-urheilijana. Naisten 800 metrin suomenennätyksen haltija suoritti yleisen kielitieteen opinnot Helsingin yliopistolla. Hallitusammattilaisena urheilutoiminnan eri tasoilla vaikuttava Merikoski tunnetaan kansainvälisillä kentillä urheilijoiden opinto- ja urasuunnitteluun (Dual Career) erikoistuneena asiantuntijana ja uraohjaajana.

Tuuli Merikoski

Tuuli Sisko Merikoski
22.11.1967, Tampere

Executive Masters in Sports Organization Management (MEMOS), 2007, Université Lyon 1; johtamisen erikoisammattitutkinto, 2001 Suomen Urheiluopisto; filosofian Maisteri, 1998 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto, Helsinki, 2011–
Urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija, Suomen Olympiakomitea ry, 2001–2011
Toiminnanjohtaja, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1999–2001
Liikuntasihteeri, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1998
Huippu-urheilija, Suomen Urheiluliitto ry. 1987–1994

Suomen Olympiakomitean hallitus 2012–
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja 2014–
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhea-säätiön hallitus 2014–
Tampereen Pyrinnön hallitus 1998–

Lukuisia asiantuntijaluentoja ja work shoppeja urheilu- ja koulutusorganisaatioissa, useita artikkeleita opiskelun ja urheilun yhdistämisestä sekä urheilijan urasuunnittelusta.

“Dual Career in Finland” teoksessa Sport, Education and Training in Europe. A dual career for a dual life. 2015.

”Urheiluakatemiasta tukea opiskeluun ja huippu- urheiluun. Akatemioiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä ole täysin oivallettu.” (mukana Jari Lämsä, Asko Härkönen) Liikunta & Tiede 2-3/2009.

Opiskelevien urheilijoiden taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän muistio, Opetusministeriö 2004.

”Onnellisen naisen paluu” teoksessa Juoksun hurma ja tuska. suomalaisen kestävyysjuoksun kuva. 1994.

Naisten 800m Suomen ennätys (2.00,59) vuodesta 1991, edelleen voimassa

Kuva: Anu Laitila
Teksti: Tuuli Merikoski (Olli Siitonen, toim.
)

Jo pikkutyttönä olin nopsakinttuinen, nopeampi kuin pihan muut lapset. Muiden voittaminen ei kuitenkaan ollut minulle tärkeintä, vaan juoksu. Malli tuli kotoa, missä liikuttiin paljon. Muistan lapsuuden lenkkien suklaapalat, metsäretkien taukonuotion, väsymyksen tuoman hyvä olon. Siksi kai vein omia lapsiani puoliväkisin laduille ja poluille eväsrepun kera.

Lue lisää

Nousin urheilijana melko nopeasti huipulle, mutta yhtä nopeasti urani kääntyi laskuun. Lankesin monille urheilijoille tyypilliseen ansaan: treenasin liian yltiöpäisesti ja kadotin juoksemisen ilon. Urheilu-uran päättyminen oli raskas ja osittain vaikeakin vaihe elämässäni.

Lue lisää

Perheessäni ”aktiivikansalaisuus” oli arkipäivää. Vanhempani Sirkka ja Seppo Merikoski ja myöhemmin myös isoveljeni Visa olivat yhden jos toisenkin järjestön luottamus- ja muissa vapaaehtoistehtävissä. Kuljin samansuuntaista polkua: minusta tuli urheilun ”hallitusammattilainen”.

Lue lisää

Tehtyäni 10 vuoden ainutlaatuisen rupeaman Suomen Olympiakomiteassa urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija koin, että olin antanut valtakunnalliseen kehittämiseen sillä erää sen mitä pystyin. Olen uudistuvaa tyyppiä, mutta tunsin että ajatukseni olivat jotenkin jämähtämässä paikalleen. Kaipasin ruohonjuuritason toimintaan.

Lue lisää

Paras muistoni Helsingin yliopistosta liittyy ihmisiin ja siihen kuinka he ymmärsivät ja kunnioittivat urheilu-uraani. Eniten olin tekemisissä yleisen kielitieteen laitoksen henkilökunnan kanssa, mutta koko tiedekunnassa suhtauduttiin urheilemiseeni myönteisesti ja mukavan uteliaasti. Hieno hetki oli, kun palasin vuonna 2002 Olympiakomitean opinto- ja urasuunnittelijan roolissa yliopistolle silloisen apulaisrehtori Raija Sollamon audienssille.

Lue lisää

Haaveilen, että saan elää täyteläistä elämää – arkea ja juhlaa – aviopuolisoni Erkin ja muiden läheisteni kanssa. Haaveilen, että saan liikkua päivittäin, että saan liikkuessani purkaa energiaa ja samalla ottaa sitä vastaan.

Lue lisää

Ladataan…