Paolo Ribaldini
Päivän humanisti

Paolo Ribaldini

Paolo Ribaldini on italialainen tutkija ja muusikko, joka muutti Helsinkiin vuonna 2012. Vaikka hän opiskeli klassista viulunsoittoa neljätoista vuotta, hänen akateeminen kiinnostuksensa kohdistuu tällä hetkellä populaarimusiikkiin, erityisesti heavy metallin klassiseen kauteen. Ribaldini on myös aktiivinen rock-laulaja, joka osallistui The Voice of Finland -ohjelmaan vuonna 2015.

Paolo Ribaldini

23.9.1986, Mantova, Italia

Muusikko (AMK) -opiskelija 2013 - (pop/jazz), Metropolia ammattikorkeakoulu
Tohtorikoulutettava 2012 - (musiikkitiede), Helsingin yliopisto
Musiikin maisteri 2011 (viulu), Mantovan konservatorio
Filosofian maisteri 2010 (filosofia), Veronan yliopisto
Filosofian kandidaatti 2008 (filosofia), Veronan yliopisto

Pääluennoitsija ja koordinaattori,”Heavy Metal music in contemporary history and society” -kurssi, Helsinki Summer School 2015

Tutkimusintressit: Heavy metal, populaarimusiikki, musiikin historia, musiikkianalyysi

Julkaisut:
Black Sabbath and the creation of musical meaning in the Devil’s topos. Proceedings of the international Conference for Music Semiotics, University of Edinburgh, October 2012.
A conference report from the Royal Musical Association Music and Philosophy Study Group 3rd Annual Conference, King’s College (London). Musiikin suunta, 4, 2013.
Classic Heavy Metal and World War I. New Sound, May 2015, toim. prof. Dario Martinelli. University of Belgrade
Heavy Metal vocals. A terminology compendium. Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures, toim. Toni-Matti Karjalainen & Kimi Kärki. 2015.

Tunnustukset:
CIMO Finnish Scholarship Government Pool –apuraha 2013

Kuva: Rita Miklán
Teksti: Paolo Ribaldini (Tiia Niemelä, toim.)

Käännös: Tiia Niemelä

Aluksi halusin tutkia yksityiskohtaisesti ”heavy metallin filosofiaa”, joka ei olisi ollut vähempää kuin kunnianhimoinen yritys. Kuten monien muidenkin tolkuissaan olevien tutkijoiden tapauksessa, alkuperäinen suunnitelma on muuttunut useaan otteeseen ja nykyään keskityn käytännöllisempään, realistisesti toteutettavissa olevaan ja akateemisesti relevanttiin: heavy metallin klassisen kauden lauluun. Aihetta on käsitelty heavymusiikin tutkimuksessa hämmästyttävän vähän, pääasiassa koska harvalla tutkijalla on tarvittava tausta asian käsittelemiseen. Olen syvästi kiitollinen pop/jazz lauluopinnoistani ammattikorkeakoulu Metropoliassa, joiden ansiosta pystyn lähestymään laulua myös laulutekniikan näkökulmasta historiallisen ja sosiaalisen perspektiivin lisäksi.

Lue lisää

Idea tohtoriopintojen aloittamisesta sai muotonsa loppuvuodesta 2011 juteltuani kaverini kanssa, joka oli juuri hyväksytty Oxfordiin. Aivan alusta asti halusin yhdistää filosofisen ja musiikillisen taustani ja juuri noihin aikoihin kiinnostukseni alkoi laajeta käsittämään laajempia näkökulmia kuin vain klassisen musiikin. Silloin päätin: heavymusiikki sen olla pitää.

Lue lisää

Toisin kuin suurin osa tuntemistani muusikoista, aloitin musiikkiopintoni varsin myöhään, sillä aloitin viulunsoiton 11-vuotiaana. Tunnustan rehellisesti, että viiteen tai kuuteen vuoteen viulunsoitto ei varsinaisesti ollut mikään elämäni kulmakivi. Olen tottakai aina rakastanut musiikkia, mutta en ollut valmis sen opiskelun vaatimaan sitoutumiseen. Vasta myöhemmin, kun olin noin 18-vuotias, tajusin kuinka tärkeää soittaminen minulle oli ja sen jälkeen olen tarttunut asiaan aivan erilaisella asenteella. Ei minusta koskaan tullut David Oistrakhin veroista, tietenkään, mutta valmistuessani konservatoriosta olin nöyrästi iloinen saavuttamistani tuloksista.

Lue lisää

Paras muistoni Helsingin yliopistosta liittyy luultavasti Helsinki Summer Schoolin heavy metal -aiheiseen kurssiin, jota koordinoin ja jolla luennoin elokuussa 2015. Suunnitelmieni toteutus oli raskas mutta palkitseva kokemus ja sen tuleminen todeksi oli mittaamattoman hienoa. Ryhmäni oli upea, se koostui enemmän tai vähemmän ikäisistäni opiskelijoista, eikä ”opettajana” oleminen pilannut hauskuutta tai ryhmän ystävällistä henkeä. Lisäksi sain vapaat kädet kurssin suunnitteluun ja olin tyytyväinen saadessani kurssille monta erilaista vierailijaluennoitsijaa.

Lue lisää

Unelmoin kaksoisurasta sekä musiikin tekijänä että sen tutkijana. Esiintyminen ja kaikki siihen liittyvä on ensisijainen pyrkimykseni, mutta tiedemaailma on lähes yhtä tärkeä ja uskon, että panokseni voisi olla hyödyllinen humanistisille tieteille. Valitettavasti kaikki tietävät, että molemmat alat ovat melko ahtaalla.

Lue lisää

Kauan eläköön rock

Paolo Ribaldini esittää legendaarisen rock-kappaleen Long Live Rock n’ Roll, jonka levytti alun perin Ritchie Blackmore’s Rainbow -yhtye. On The Rocks, Helsinki 31.1.2015.