Niklas Jensen-Eriksen
Päivän humanisti

Niklas Jensen-Eriksen

Helsingin yliopiston ensimmäinen yrityshistorian professori tutkii aina liikkeessä olevaa markkinataloutta. Häntä kiinnostaa kapitalismin dynamiikka ja dramatiikka sekä yritysten kehitys osana muuta yhteiskuntaa. Lapsena tehtyä päätöstä ryhtyä historiantutkijaksi Niklas Jensen-Eriksenin ei ole tarvinnut katua.

Niklas Jensen-Eriksen

22.7.1974, Espoo

Filosofian maisteri 1998 (yleinen historia), valtiotieteiden maisteri 2008 (yleinen valtio-oppi), Helsingin yliopisto
Doctor of Philosophy 2004 (taloushistoria), London School of Economics and Political Science
Euroopan historian dosentti 2009-, Helsingin yliopisto

Yrityshistorian professori 2013-, Helsingin yliopisto
Tutkija 1999–2002 ja 2003–2004, tutkijatohtori 2004–2008 ja 2009–2011 sekä akatemiatutkija 2012–2013, Helsingin yliopisto
Erikoistutkija 2008–2009, Kansallisarkisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Kylmän sodan talous- ja yrityshistoria, yritysten ja hallitusten väliset suhteet, metsäteollisuus, energiateollisuus, kartellit, talouden säätely, media-alan liikehistoria

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan TUHAT-palkinto ansiokkaasta julkaisutoiminnasta 2014

Profiilikuva: Mika Federley
Tekstit: Niklas Jensen-Eriksen, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

1980-luvun keskivaiheilla valmistuneessa "007 ja kuoleman katse" -elokuvassa fiktiivinen KGB-kenraali Gogol ojentaa James Bondille Leninin kunniamerkin brittiagentin pelastettua Kalifornian Piilaakson. Elokuvan pääkonna Max Zorin oli suunnitellut sen täydellistä tuhoa. Brittiagentin esimies "M" ei voi kuin ihmetellä: Eikö KGB olisi ollut tyytyväinen jos Piilaakso olisi tuhoutunut? Ei toki, kenraali vastaa, miten neuvostotutkimus pärjäisi ilman sitä?

Lue lisää

Professorin työ koostuu silpusta: tutkimme eri aiheita, ohjaamme opinnäytteitä, luennoimme, tarkastamme tenttejä, haemme rahoitusta, luemme tutkimuskirjallisuutta, puhumme medialle ja istumme mitä erilaisimmissa kokouksissa.

Lue lisää

Minusta yliopisto on hieno instituutio, joka pitäisi keksiä, ellei niin olisi jo tehty. Aina tarvitaan laitosta, jossa yritetään selvittää, miten asiat ovat eikä vain kerrota miten niiden luullaan olevan tai voidaan väittää olevan tai mitä jonkin auktoriteetin mukaan pitää ajatella.

Lue lisää
Lue lisää