Takaisin

Niklas Jensen-Eriksen

22.7.1974, Espoo

Filosofian maisteri 1998 (yleinen historia), valtiotieteiden maisteri 2008 (yleinen valtio-oppi), Helsingin yliopisto
Doctor of Philosophy 2004 (taloushistoria), London School of Economics and Political Science
Euroopan historian dosentti 2009-, Helsingin yliopisto

Yrityshistorian professori 2013-, Helsingin yliopisto
Tutkija 1999–2002 ja 2003–2004, tutkijatohtori 2004–2008 ja 2009–2011 sekä akatemiatutkija 2012–2013, Helsingin yliopisto
Erikoistutkija 2008–2009, Kansallisarkisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Kylmän sodan talous- ja yrityshistoria, yritysten ja hallitusten väliset suhteet, metsäteollisuus, energiateollisuus, kartellit, talouden säätely, media-alan liikehistoria

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan TUHAT-palkinto ansiokkaasta julkaisutoiminnasta 2014

Profiilikuva: Mika Federley
Tekstit: Niklas Jensen-Eriksen, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Mietteeni yliopistosta

Minusta yliopisto on hieno instituutio, joka pitäisi keksiä, ellei niin olisi jo tehty. Aina tarvitaan laitosta, jossa yritetään selvittää, miten asiat ovat eikä vain kerrota miten niiden luullaan olevan tai voidaan väittää olevan tai mitä jonkin auktoriteetin mukaan pitää ajatella.

Toiminnan perustana on kriittinen ajattelu, mikä ei ole synonyymi negatiivisuudelle eikä varsinkaan kyynisyydelle, vaan tarkoittaa pyrkimystä selvittää ovatko väitteet ja tiedot vahvalla pohjalla. Periaatetta sovelletaan myös, tai jopa erityisesti, akateemisen maailman omiin tuotoksiin.

Yliopisto on minusta aina ollut kiehtova yhdistelmä kriittisyyttä ja idealismia: analysoimme tarkasti tutkimuskohteitamme, havaitsemme usein aikaisemmat näkemyksemme vääriksi ja heitämme tutkimustuloksia roskakoriin, mutta meitä ajaa silti eteenpäin idealistinen usko kykyymme luoda jotain tärkeää.

Ja idealismi on välttämätöntä, koska se on maailman tärkeimpiä käyttövoimia. Kuten Henry Kissinger on sanonut: "kyynikot eivät rakenna katedraaleja" ("cynics do not build cathedrals").

Mitään hienoa ei saavuteta, ellei mukana ole aimo annos idealismia. Rakennuskivien tarkemmassa asettelussa kannattaa sitten käyttää realismiakin.

Kuva: Ari Aalto.​
Kuva: Ari Aalto.​
Takaisin