Leevi Haapala
Päivän humanisti

Leevi Haapala

Kiasman johdossa kesällä 2015 aloittanut Leevi Haapala on työskennellyt Nykytaiteen museossa eri rooleissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Helsingin yliopistosta vuonna 2011 taidehistoriasta väitellyt Haapala ehti toimia vuoden ajan Taideyliopiston taiteen ja esittämiskäytäntöjen Praxis-professorina. Nykytaiteesta ja Kiasman roolista kertova Haapala tarjoaa kurkistuksen tulevan ARS17-näyttelyn teemoihin.

Leevi Haapala

24.9.1972, Keuruu

Filosofian maisteri (taidehistoria) Turun yliopisto 1997
Filosofian tohtori (taidehistoria) Helsingin yliopisto 2012

Museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma, 2015-
Praxis- taiteen ja esittämiskäytäntöjen professori, 2014–2015, Kuvataideakatemia/Taideyliopisto
Vt. kokoelmaintendentti 2011, amanuenssi ja hankintalautakunnan jäsen 2007–2014, Nykytaiteen museo Kiasma
Tutkija, 1997–2007, Kuvataiteen keskusarkisto/Valtion taidemuseo
Siviilipalvelusmies, 1994–1995, Nykytaiteen museo

Ars Fennica -palkintoraadin jäsen 2015–
Kiasman Tukisäätiön hallituksen jäsen 2015–
Pro Arte Säätiön hallituksen ja Ihme -nykytaiteen festivaalin työryhmän jäsen 2008–2015
Vuoden nuori taiteilija -asiantuntijaryhmän jäsen, Tampereen taidemuseo 2012–2015

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
Teksti: Olli Siitonen

Kiasman johtoon kesällä 2015 siirtynyt Leevi Haapala aloitti yliopisto-opintonsa Turussa ja muutti Helsinkiin siviilipalveluksen yhteydessä kesällä 1994. – Pääsin ensimmäisenä sivarina Nykytaiteen museoon tekemään ARS95-näyttelyä Ateneumiin, jossa Nykytaiteen museo vielä 1990-luvun alussa sijaitsi.

Lue lisää

Muistan väitöskirjavaiheestani Helsingin yliopistolta taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalhan vetämän todella antoisan visuaalisen kulttuurin ja taiteentutkimuksen opintopiirin, joka oli lopulta väitöskirjan tekoa eniten edistänyt ryhmä. Osa nykyisistä kollegoistani ja alaisistani istui samassa piirissä, jossa oli sekä valokuvan että liikkuvan kuvan tutkijoita.

Lue lisää

Leevi Haapalan matka Kiasman johtoon kuvastaa modernia versiota oppipoikaperinteestä. Hän aloitti Nykytaiteen museossa siviilipalvelusmiehenä vuonna 1994 ARS95 -näyttelyn parissa. Tämän jälkeen Haapala on toiminut Kansallisgallerian (ent. Valtion taidemuseo) leivissä kahden vuosikymmenen aikana assistenttina, tutkijana, amanuenssina ja vt. intendenttinä. Matka museon johtajan paikalle on sisältänyt useita vaiheita, jotka ovat osiltaan tuoneet ymmärrystä eri tehtäviä kohtaan.

Lue lisää

Leevi Haapala valittiin kuratoimaan Suomen #FocusFinlandiksi ristittyä näyttelykokonaisuutta Madridissa järjestetyille ARCO-taidemessuille vuonna 2014. Suomi sai kunnian toimia messujen teemamaana ja tapahtuma on edelleen suurin suomalaiselle taiteelle järjestetty vientihanke. Mukana oli edustettuna liuta maamme tärkeimpiä gallerioita ja yli 20 taiteilijaa.

Lue lisää

Kiasman johdossa kevääseen 2015 toimineen Pirkko Siitarin kaudella suunniteltiin museon näyttelyt suhteellisen valmiiksi vuoteen 2016 asti. Leevi Haapalan mukaan tällä hetkellä on suunnitteilla tuleva ARS 17 -näyttely ja näyttelyitä ja teemoja tuleville vuosille. Nyt meneillään oleva syksy 2015 sisältää vahvan yhteiskunnallisen ja poliittisen sävyn. Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulun lisäksi lokakuun alussa avautui nykytaiteen toisinajattelijoita esittelevä kansainvälinen Eri mieltä -näyttely.

Lue lisää

Leevi Haapalan mukaan museojohtajantyö ja vapaa-aika limittyvät vahvasti toisiinsa. Nykytaiteen museon johtajan osaan kuuluu edustustehtäviä ja kulttuuritilaisuuksissa näyttäytymistä. – Ajattelen ennemminkin mitä tykkäsin tehdä ennen, kun minulla vielä oli vapaa-aikaa. Saimme juuri nostettua puuveneen maalle ja nyt on taas yksi huolenaihe vähemmän.

Lue lisää

Kiasma oli viime vuonna Suomen tunnetuin museo. Saavuin itse johtajaksi siinä mielessä hyvään aikaan, että remontin jälkeen saavutimme jo nyt lokakuussa vuoden 2015 kävijätavoitteen. Toivon pystyväni ylläpitämään avautumisen myötä tullutta yleisön kiinnostusta, ja että saisimme meneillään olevan nosteen ja flown jatkumaan.

Lue lisää