Jali Wahlsten
Päivän humanisti

Jali Wahlsten

Jali Wahlsten on Buenos Airesissa asuva iberialais-amerikkalaisen säätiön asiamies ja kulttuurituottaja. Koulutukseltaan hän on esteetikko. Jotkut muistavat hänet maajoukkuetason jääkiekkoilijana Helsingin Jokereista tai myöhemmin Suomen Lontoon instituutin kulttuurisihteerinä, Artekin ja Marimekon agenttina sekä Nordic Bakery -kahvilaketjun perustajana Lontoossa.

Jali Wahlsten

Jali Wahlsten
20.6.1963, Turku

Filosofian maisteri 1994 (estetiikka), Helsingin yliopisto

Asiamies ja kulttuurituottaja 2015-, Iberialais-amerikkalainen säätiö, Buenos Airesin toimipiste
Perustaja ja osakas 2004-, Nordic Bakery Ltd, Lontoo
Artekin ja ruotsalaisen Kinnasandin agentti Lontoossa 2001–2004
Marimekon agentti Lontoossa 2000
Kulttuurisihteeri 1996–1999, Suomen Lontoon instituutti

Erityissaavutukset
Vuoden esteettinen teko 1997, Suomen Estetiikan Seura
Jääkiekon Suomen mestari 1992 ja 1994

Kuva: Suomen Madridin-instituutti
Tekstit: Jali Wahlsten (Lauri Lönnström, toim.)

Artisti Martti Servoa lainaten: ”Hyvä ihmisen on tietää, kuka on. Voi siten elämäänsä johtaa lailla maestron.” Oman elämäni maestrona olen saanut kokeilla monenlaista. Muihin johtotehtäviin ei ole ollut kaipuuta eikä varmasti riittävää pätevyyttäkään.

Lue lisää

Estetiikka akateemisena oppiaineena ja opinnot Helsingin yliopistossa tulivat kuvaan, kun olin jo kierrellyt useamman vuoden jääkiekkoammattilaisena maailmalla ja Suomeen palattuani motivoitunut opiskeluun pelaamisen ohessa. Vaikka tunnistin luonnollisen filosofisen kiinnostukseni, opiskeluni oli pyyteetöntä enkä odottanut tutkinnon johtavan mihinkään työhön. Se oli sopivaa vastapainoa jääkiekolle ja auttoi uudenlaisen sosiaalisen verkoston luomisessa.

Lue lisää

Olen kiitollinen, että sain kotoa vanhemmiltani hyvät lähtökohdat esteettiseen elämään. Varhaisin muistikuva lapsuudesta on Barcelonasta, missä asuimme 1970-luvun alussa. Istun valkoisen Mercedes-Benzin etupenkillä, lataan kasetteja auton Blaupunkt-soittimeen ja valikoimassa on Burt Bacharachia, Astrud Gilbertoa, Simon & Garfunkelia ja Stevie Wonderia. Muistan niiltä ajoilta myös vanhempieni kansainvälisen ja monipuolisen ystäväverkoston. Meillä ei soinut humppa tai iskelmä.

Lue lisää

Poikkesin useimmista opiskelutovereistani siinä mielessä, etten viettänyt varsinaista opiskelijaelämää. Sain jonkin verran toimeentuloa jääkiekosta ja ne hommat piti hoitaa aina ensin. Tämän seurauksena luennoille osallistuminen oli usein satunnaista ja monet tentit tuli läpäistyä rimaa hipoen pelkällä asenteella.

Lue lisää