Irja Seurujärvi-Kari
Päivän humanisti

Irja Seurujärvi-Kari

Irja Seurujärvi-Kari on ainoa saamen kielen ja kulttuurin lehtori ja tutkija koko eteläisen Suomen alueella. Yliopistouransa alussa hän perusti saamentutkimuksen, Sámedutkan -opintokokonaisuuden. Johdatus saamentutkimukseen -teoksen ilmestyminen vuonna 1994 oli sysäys uudenlaisen monitieteisen tutkimussuuntauksen nousuun Suomessa. Ihmisoikeus- ja alkuperäiskansateemoista on tullut Seurujärvi-Karin sydämen asia hänen toimiessaan erilaisilla yhteiskunnallisilla areenoilla.

Irja Seurujärvi-Kari

Irja Anneli Seurujärvi-Kari
21.11.1947, Utsjoki

Filosofian tohtori 2012 (suomalais-ugrilaiset kielet), Helsingin yliopisto
Filosofian maisteri 1974 (englantilainen filologia), Oulun yliopisto

Saamen kielen ja kulttuurin lehtori 1986-, Helsingin yliopisto

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija 1985–1986
Utsjoen saamelaislukion rehtori 1978–1985
Oulun yliopistossa saamen kielen lehtori 1976–1977
Ivalon peruskoulussa englannin ja ruotsin lehtori 1974–1976

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: saamelais- ja alkuperäiskansaliike, alkuperäiskansojen identiteettipolitiikka ja oikeudet, alkuperäiskansojen etymologiset ja ontologiset kysymykset, saamelaiskielet, kielten uhanalaisuus ja revitalisaatio.

Palkinnot ja erityissaavutukset
1998 Tasavallan Presidentin myöntämä Valkoisen Ruusun Ritarimerkki
2005 Valtion Tiedon julkistamispalkinto The Saami – a cultural encyclopaedia -teoksesta
2013 Kotikielen seuran myöntämä väitöskirjapalkinto

Kuva: Ulla Aikio-Puoskari
Kirjoittaja:Irja Seurujärvi-Kari, Kaija Hartikainen (toim.)

1990-luvun puolessa välissä kunnianhimoisena tavoitteenani oli järjestää kansainvälinen Rievttit–Rights -niminen alkuperäiskansa-asioihin keskittyvä seminaarisarja, joka sitten toteutuikin. Ensimmäisen seminaarin suunnitteluun sain avuksi kaksi innostunutta saamentutkimuksen opiskelijaani. Työstimme ohjelmarunkoa pitkään, mutta rahoituksen hankkiminen tuotti suurinta päänvaivaa. Päätimme kutsua pääpuhujiksi eri alojen alkuperäiskansatutkijoita ja aktivisteja Argentiinasta, Australiasta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Venäjältä sekä Suomesta.

Lue lisää

Tutkimuksen on oltava objektiivista ja sen tavoitteena on löytää universaaleja lainalaisuuksia, mutta kenellä on oikeus ja valta määritellä mikä on objektiivista tutkimusta? Kenellä on valta määritellä ja puhua alkuperäiskansojen puolesta? Nämä kysymykset nousevat jatkuvasti esille eri tilanteissa.

Lue lisää

Pohjoissaameksi Irja Seurujärvi-Kari lea áidna sámegiela ja –kultuvrra lektor ja dutki Helssega universitehtas ja oppa mátta Suoma guovllus. Universitehtakarriáras álggus son vuođđudii Sámedutkan-prográmma. Johdatus saamentutkimukseen –girjji almmustahttin jagi 1994 bijai johtui ođđalagan máŋggadieđálaš dutkansuorggi Suomas. Olmmošvuoigatvuohta- ja álgoálbmottemáin leat šaddan Seurujärvi-Kari váimmu áššin su doaimmadettiinis sierra servodatlaš arenain. nugo Ovttastuvvon Našuvnnain ja Eurohpa Ráđis.

Lue lisää