Takaisin

Irja Seurujärvi-Kari

Irja Anneli Seurujärvi-Kari
21.11.1947, Utsjoki

Filosofian tohtori 2012 (suomalais-ugrilaiset kielet), Helsingin yliopisto
Filosofian maisteri 1974 (englantilainen filologia), Oulun yliopisto

Saamen kielen ja kulttuurin lehtori 1986-, Helsingin yliopisto

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija 1985–1986
Utsjoen saamelaislukion rehtori 1978–1985
Oulun yliopistossa saamen kielen lehtori 1976–1977
Ivalon peruskoulussa englannin ja ruotsin lehtori 1974–1976

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: saamelais- ja alkuperäiskansaliike, alkuperäiskansojen identiteettipolitiikka ja oikeudet, alkuperäiskansojen etymologiset ja ontologiset kysymykset, saamelaiskielet, kielten uhanalaisuus ja revitalisaatio.

Palkinnot ja erityissaavutukset
1998 Tasavallan Presidentin myöntämä Valkoisen Ruusun Ritarimerkki
2005 Valtion Tiedon julkistamispalkinto The Saami – a cultural encyclopaedia -teoksesta
2013 Kotikielen seuran myöntämä väitöskirjapalkinto

Kuva: Ulla Aikio-Puoskari
Kirjoittaja:Irja Seurujärvi-Kari, Kaija Hartikainen (toim.)

Paras muistoni Helsingin yliopistossa

1990-luvun puolessa välissä kunnianhimoisena tavoitteenani oli järjestää kansainvälinen RievttitRights -niminen alkuperäiskansa-asioihin keskittyvä seminaarisarja, joka sitten toteutuikin. Ensimmäisen seminaarin suunnitteluun sain avuksi kaksi innostunutta saamentutkimuksen opiskelijaani. Työstimme ohjelmarunkoa pitkään, mutta rahoituksen hankkiminen tuotti suurinta päänvaivaa. Päätimme kutsua pääpuhujiksi eri alojen alkuperäiskansatutkijoita ja aktivisteja Argentiinasta, Australiasta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Venäjältä sekä Suomesta.

Eräänä päivänä pähkäillessämme kolmistaan mistä saataisiin riittävä konferenssin rahoitus, puhelin soi ja vahtimestari kertoi ”valkohattuisen miehen” haluavan tavata minut. Sisään tullessaan hän heitti hattunsa vanhalle kuluneelle sohvalle ja kysäisi oliko minkäänlaiseen rahoitukseen tarvetta. En ollut uskoa korviani! Esittelin lyhyesti hankettamme. Tuntematon mies oli tyytyväinen ja kysyi vain tilinumeron lähettääkseen konferenssiavustuksen. Sain järjestettyä elämäni hienoimman ja onnistuneimman lähes viikonmittaisen konferenssin! Kiitos tälle pelastavalle enkelille!

Tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa voi olla saada etelässä rahoitusta saamen- ja alkuperäiskansatutkimukseen. Hämmästyttävää on myös opetusministeriön nykyinen näkemys että vain Lapin ja Oulun yliopistossa harjoitettavalla tutkimuksella on relevanssia ja siten vain sille tulee myöntää rahoitusta. Onko tarkoituksenmukaista entisestään kaventaa uhanalaisen kielen puhujien määrää ja jättää se jonkun ryhmän eliitille? Tällaiset kysymykset ovat alkaneet vaivata minuakin viime aikoina.

Julkaisu, Essays on Indigenous Rights and Identity (1996), konferenssin esitelmistä ilmestyi pian konferenssin jälkeen. Konferenssissa hyväksyttiin myös Venäjän saamelaisia, heidän identiteettiään ja oikeuksiaan tukeva Helsinki-julkilausuma.

21.1.2012 Seurujärvi-Karin väitöstilaisuus. Kuva:  Fredrik Forsberg​
21.1.2012 Seurujärvi-Karin väitöstilaisuus. Kuva: Fredrik Forsberg​

 

 

 

Takaisin