Henry Hedman
Päivän humanisti

Henry Hedman

Henry Hedman on kulkenut pitkän tien Riihimäen kauppaopistosta kanadalaisen yliopiston ja Kotimaisten kielten keskuksen kautta romanikielen ja -kulttuurin yliopisto-opettajaksi Helsingin yliopistoon. Tutkimus ja opetustyö ovat Hedmanille sydämen asia, koska niiden kautta hän voi toimia välittäjänä romanien ja kantaväestön välillä. Hedman on myös muusikko ja tehnyt useita hengellisiä soololevyjä. Hän toimii edelleen satunnaisesti vierailevana puhujana ja esiintyvänä laulajana eri tilaisuuksissa muusikkoryhmänsä kanssa.

Henry Hedman

Henry Matti Vihtori Hedman
8.3.1952, Riihimäki

Master of Religion Education 1994, Trinity Western University in Langley. British Columbia (B.C.)
Opintoja Bachelor of Theology -tutkinnosta 1977–1978. Christ for the Nations Institute in Dallas Texas
Merkonomi 1971, Riihimäen kauppaoppilaitos

Yliopisto-opettaja, romanikieli ja -kulttuuri 2012-, Helsingin yliopisto
Muusikko, tietokirjailija, teologi ja kääntäjä

Tutkija 2000–2011, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Toiminnanjohtaja 1996–2000, Romano Missio ry

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Jäsenyydet ja palkinnot
Romaniasiain neuvottelukunnan jäsen 1986-, Sosiaali- ja terveysministeriö
Auschwitz-Birkenau Säätiön jäsen, Suomen ulkoministerin nimeämä Suomen edustaja 2012-
Euroopan neuvoston MG-S-Romin asiantuntijaryhmän jäsen 2002–2010

Opetushallituksen ja Romaniasiain neuvottelukunnan myöntämä palkinto romanikielen materiaalin ja koulutuksen hyväksi tehtävästä työstä 2010
Vuoden Riihimäkeläinen 2001

Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Romaniväestöllä on Suomessa takanaan 500-vuotinen historia. Se sisältää alusta lähtien vaiheita, jolloin heihin on kohdistunut kollektiivista epäilyä ja erilaisuuden arvostelua. Henry Hedman kasvoi Riihimäellä, jossa hänen isänsä oli tehnyt kovan työn romanitaustansa hyväksymisen eteen. Perhe eli kantaväestön keskellä ihan normaalia elämää.

Lue lisää

Henry Hedman työskentelee yliopisto-opettajana romanikielen ja -kulttuurin oppiaineessa Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Oppiaine perustettiin vuonna 2012. Aiemmin Hedman työskenteli kymmenen vuoden ajan tutkijana Kotimaisten kielten keskuksessa ja sitä ennen kuusi vuotta Mustalaislähetys Romano Missio ry:n toiminnanjohtajana.

Lue lisää

Romanit ovat Euroopan suurin etninen vähemmistö, jonka kooksi arvioidaan noin 10–12 miljoonaa ihmistä. Euroopan ulkopuolella suuria romaniyhteisöjä on esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Suomen romanien määrä on noin 13 000. Heistä sujuvasti romanikieltä puhuu vain kolmannes, joten romanikieli on Suomessa uhanalainen. Suomen perustuslaki takaa kuitenkin saamelaisten, romanien ja muidenkin ryhmien oikeuden ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan.

Lue lisää

Haaveeni on saada väitöskirjani valmiiksi ennen kuin tulen eläkeikään. Haluan tutkimuksellani selvittää etenkin sen, miten romanikulttuurille käy parisuhteissa, joissa vain toinen osapuoli on romani. Toivon tutkimukselta vastauksen yleiseen väitteeseen, että sellaiset parisuhteet muka tuhoavat romanikulttuurin.

Lue lisää

Ladataan…