Heikki Nevala
Päivän humanisti

Heikki Nevala

Nuorukaisena alkanut taikuriharrastus on vaikuttanut Heikki Nevalan elämään peruuttamattomasti. Huvielämän tutkimiseen erikoistuneena tietokirjailijana hän on julkaissut alaa käsitteleviä teoksia, joista viimeisin kertoo suomalaisesta sirkus- ja tivolitoiminnasta 1900–1950-luvuilla. Taiteilijanimen Heikki Harha omaksunut Nevala keikkailee taikurina ja suunnittelee parhaillaan uuden teoksen aloittamista.

Heikki Nevala

Heikki Johannes Nevala
12.4.1968, Helsinki

Filosofian maisteri 2000 (yleinen kirjallisuustiede) Helsingin yliopisto

Tietokirjailija, taikuri, julkishallinnon sihteeri, toimistosihteeri

Päätoimittaja, 2009–2012, Simsalabim-lehti

Julkaisut
Suomen Taikapiiri since 1945, toim. 2007 Suomen Taikapiiri.
Silmänkääntäjiä, konstiniekkoja ja loihtutaiteilijoita. Taikurien vaiheita Suomessa 1800-luvulta 1960-luvulle, 2011 SKS.
Huvielämän kiertolaisia – Kotimainen sirkus ja tivolitoiminta 1900–1950, 2015 Keravan museo ja Sirkuksen tiedotuskeskus.

Kuva: Ilkka Ärrälä
Teksti: Olli Siitonen

Mieleni valtaa aina nostalginen tunnelma, kun kävelen yliopiston lähistöllä. Opiskeluajoilta muistan yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu Riikosen luennot, jotka olivat mielenkiintoisia ja inspiroivia. Riikonen muistutti ulkoiselta habitukseltaan professori Tuhatkaunoa tupsupartoineen, mutta hänet tunnettiin innostavana puhujana, joka sai ihmiset syttymään erityisellä tavalla.

Lue lisää

Heikki Nevala on toiminut taikurina viimeiset 30 vuotta. Kiinnostus taikuutta kohden heräsi, kuten alan harrastajilla niin usein, jo pienenä poikana. – Taiteilijanimen Heikki Harha otin käyttöön vuonna 1993. Olin kyllä toisaalta tehnyt taikurinhommia jo ennen tuota, ja teen keikkaa edelleen.

Lue lisää

Heikki Nevala toimii aktiivijäsenenä suomalaisten skeptikkojen Skepsis ry:ssä. Yhdistyksen tehtävänä on edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Nevala on toiminut yhdistyksen hallituksessa jo vuosien ajan ja kirjoittanut Skeptikko-lehteen taikureita ja huijareita sivuavista aiheista.

Lue lisää

Haaveeni koskee kirjoittamista. Kiinnostuin kirjallisuudesta ja tekstin tuottamisesta jo nuorukaisena. Kahlasin teini-iässä maailmankirjallisuuden klassikoita ja haaveilin kirjailijan urasta. Haluaisin jossain vaiheessa toteuttaa tämän haaveen ja kunnostautua fiktion saralla.

Lue lisää