Arvi Lind
Päivän humanisti

Arvi Lind

Suomen luotetuimpana pidetty uutisankkuri Arvi Lind opiskeli kotimaista kirjallisuutta ja suomen kieltä, kunnes journalismi vei mennessään. Rakkaus kieleen on kuitenkin säilynyt läpi työuran ja tehnyt hänestä suositun kielenhuoltajan.

Arvi Lind

Arvi Kullervo Lind
21. joulukuuta 1940, Lauritsala

Filosofian ylioppilas, kotimaisen kirjallisuuden ja suomen kielen opintoja, 1962–1965, Helsingin yliopisto
Tiedotusopin opintoja, 1979–1980, Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus

Uutisten kääntäjä ja tekstittäjä, reportteri, uutisankkuri 1965–2004, Yleisradio
Suomen kielen lautakunnan jäsen, 1991–2003, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus

Wiipurilaisen Osakunnan kunniajäsen, 2013

Kuva: Arvi Lind
Teksti: Heta Muurinen

Uutisankkuri Arvi Lind aloitti pitkän uransa epäkiitollisissa olosuhteissa. Kun Lind tuli Yleisradioon uutiskatsausten tekstittäjäksi, sen ankkureina työskentelivät kansan ihailemat tähdet Kauko Saarentaus ja Heikki Kahila. Uusi radion ja television uutispäällikkö Ralf Friberg kuitenkin päätti pudottaa tähdet jalustoiltaan. Lind toimi tuolloin uutiskatsausten tekstittäjänä.

Lue lisää

Armeijan käynyt tuore ylioppilas Arvi Lind aloitti opinnot Helsingin yliopistossa pitkälti äidinkielenopettajansa ansiosta. – Opetusneuvos Arvi Luukka oli niin innostava, että päätin noudattaa hänen esimerkkiään ja pyrkiä opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta. Olin myös vilpittömän kiinnostunut äidinkielestä ja hyvä siinä, erityisesti ainekirjoituksessa. Opiskelijaelämä oli aineellisesti niukkaa, sillä opintotukia ei vielä 1960-luvulla saatu. Opiskelijat elivät joko vanhempiensa avulla tai ottivat lainaa. – Pärjäsin syyslukukauden kesätöillä, ja lainasin isältä rahaa kevätlukukaudeksi. Kun menin naimisiin vuonna 1967, maksoin hänelle kaikki takaisin.

Lue lisää