Aleksi Neuvonen
Päivän humanisti

Aleksi Neuvonen

Aleksi Neuvonen haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja tehdä muutoksia tulevaisuuden parhaaksi. Teoreettisen filosofian maisteri ei tyydy teoretisointiin vaan haluaa puhua ja toimia – tutkia ja toteuttaa. Neuvonen uskoo yhteistyön voimaan, uteliaisuuteen, lukemiseen ja ajatteluun.

Aleksi Neuvonen

Aleksi Johannes Neuvonen
21.1.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2005 (teoreettinen filosofia), Helsingin yliopisto
Jatko-opiskelija, Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma, Tampereen teknillinen yliopisto

Perustaja, tutkija, tutkimusjohtaja 2005-, Demos Helsinki
Tulevaisuuden tutkimuskeskus: tutkija 2002–2003 ja 2004, Turun kauppakorkeakoulu
Teknologian tutkimuksen ryhmä: tutkimusharjoittelija 1999 ja 2000–2001, VTT

Hallituksen jäsen, Crisis Management Initiative
Hallituksen jäsen, Ruohonjuuri Oy
Hallituksen jäsen, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry
Perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja, Ympäristöjärjestö Dodo

Palkinnot
Greater Helsinki Vision 2050 -ideakilpailu vuonna 2007: jaettu toinen sija osana Towards City 2.0 -joukkuetta

Tekstit: Aleksi Neuvonen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Olen perustellut uravalintani aina tarpeella vaikuttaa yhteiskuntaan: aikamme suuret yhteiskunnalliset ongelmat, erityisesti ilmastonmuutos, biodiversiteetin häviäminen ja luonnonvarojen nopea niukkeneminen, tarvitsevat ratkaisijoita. Jos joku asia voi antaa elämässä merkityksellisyyttä, niin tällaisten viheliäisten ongelmien ratkominen.

Lue lisää

Perustin ajatushautomo Demos Helsingin yhdessä opiskelukaverini Roope Mokan kanssa kymmenen vuotta sitten. Teemme töitä yhteiskunnallisesti merkittävien ja minulle henkilökohtaisesti merkityksellisten asioiden kanssa. Aiheet ovat monisyisiä ja kompleksisia eikä niiden hallitseminen onnistu minkään perinteisen ammatin tai asiantuntijuuden puitteissa. Vai mitä mieltä olette vaikka ilmastonmuutoksen hillinnästä, demokratian uudistamisesta tai ihmisten oman elämänhallinnan vahvistamisesta, näin ihan vain muutamia työhöni liittyviä teemoja mainitakseni? Niinpä saan työssäni tarttua jatkuvasti teemoihin, joiden parissa työskentelee paljon itseäni vahvempia asiantuntijoita.

Lue lisää

Yksi iso oivallus elämässäni on ollut se, että ryhmä voi saada paljon enemmän aikaiseksi kuin yksi ihminen. Siksi on tärkeää opetella koko ajan uusia menetelmiä, joilla voi saada asioita aikaiseksi yhdessä muiden kanssa.

Lue lisää

Parhaat muistoni Helsingin yliopistossa liittyvät opintojen aloittamiseen ja sen tuottamaan transformatiiviseen kokemukseen. Minua alettiin hetkessä kohdella aikuisena, jolla oli kiinnostavaa sanottavaa, joka saattoi saada aikaiseksi jotain kiinnostavaa ja joka oli kiinnostava ihmisenä. Oli helppo päästä osaksi yhteisöä ja muodostaa ihmisten kanssa merkityksellisiä suhteita. Siihen liittyi myös aito kiinnostus itse oppiaineeseen johon kuitenkin sekoittui leikillisyyttä: pelleilyä käsitteillä, luennoitsijoiden ja muiden opiskelijoiden havainnointia, teorioiden soveltamista vähän outoihin asioihin. Ja sitten tietenkin keskustelua musiikista, elokuvista, kirjoista, politiikasta ja elämän suurista kysymyksistä.

Lue lisää

Haaveilen siitä, että työlläni olisi vielä enemmän vaikutusta yhteiskuntaan. Haaveilen siitä, että ilmastonmuutos saataisiin hallintaan, että ihmiset oppisivat suvaitsemaan toisiaan ja löytäisivät elämälleen merkityksellisyyttä. Näiden mittaaminen ja todeksi näyttäminen on vaikeaa. Siksi olisi suunnattoman hienoa, jos voisin saada jonkun tekemäni asian vaikutuksesta vielä nykyistä selvempää näyttöä.

Lue lisää