Takaisin

Aleksi Neuvonen

Aleksi Johannes Neuvonen
21.1.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2005 (teoreettinen filosofia), Helsingin yliopisto
Jatko-opiskelija, Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma, Tampereen teknillinen yliopisto

Perustaja, tutkija, tutkimusjohtaja 2005-, Demos Helsinki
Tulevaisuuden tutkimuskeskus: tutkija 2002–2003 ja 2004, Turun kauppakorkeakoulu
Teknologian tutkimuksen ryhmä: tutkimusharjoittelija 1999 ja 2000–2001, VTT

Hallituksen jäsen, Crisis Management Initiative
Hallituksen jäsen, Ruohonjuuri Oy
Hallituksen jäsen, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry
Perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja, Ympäristöjärjestö Dodo

Palkinnot
Greater Helsinki Vision 2050 -ideakilpailu vuonna 2007: jaettu toinen sija osana Towards City 2.0 -joukkuetta

Tekstit: Aleksi Neuvonen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Yhteiskunnallinen muutos

Olen perustellut uravalintani aina tarpeella vaikuttaa yhteiskuntaan: aikamme suuret yhteiskunnalliset ongelmat, erityisesti ilmastonmuutos, biodiversiteetin häviäminen ja luonnonvarojen nopea niukkeneminen, tarvitsevat ratkaisijoita. Jos joku asia voi antaa elämässä merkityksellisyyttä, niin tällaisten viheliäisten ongelmien ratkominen.

Jos olisin aloittanut työni näiden samojen asioiden parissa kymmenen vuotta aiemmin olisin varmasti päätynyt tekemään monta asiaa toisin. Vielä 1990-luvun lopulla yhteiskuntaan vaikuttaminen tapahtui nykyistä paljon suoraviivaisemmin politiikan ja median kautta. Tärkeät asiat piti saada televisioon ja etusivuille ja sitä kautta eduskuntaan ja ministereille.

Aleksi Neuvonen keskustelemassa demokratian tulevaisuudesta Laura Rissasen ja Tommi Laition kanssa kesällä 2012. Kuva: Aleksi Neuvosen arkisto.

2000-luku on muuttanut tätä asetelmaa ja se on vaikuttanut myös siihen, miten Demos Helsinki työskentelee. Politiikan ja valtamedian rinnalle on syntynyt monia muita vaikuttamisen reittejä ja areenoita: internet ja sosiaalinen media ovat synnyttäneet uudenlaisia ryhmiä ja niitä yhdistäviä vaikuttamisen työkaluja, yrittäminen ymmärretään nyt tavaksi muuttaa maailmaa ja ihmisten kynnys käynnistää tyhjästä ravintolapäiviä ja nettikampanjoita on laskenut.

Koen oman työni olevan näiden eri vaikuttamisen välineiden merkityksen jäsentämistä. Yritän nähdä sitä, miten yhteiskunnallinen muutos voi tapahtua ja miten eri vaikuttamisen välineet pelaavat yhteen. Tämän ymmärryksen pitäisi ohjata sitä, millaisten teemojen kanssa ja miten me Demos Helsingissä työskentelemme.

Sama kysymys yhteiskunnallisen muutoksen ja vaikuttamisen tulevaisuudesta pohdituttaa toki monia muitakin. Luultavasti juuri sen takia meille hakee jatkuvasti paljon ihmisiä töihin: ihmiset haluavat tehdä merkityksellistä työtä tärkeiden asioiden parissa.

Näin yritetään ymmärtää pitkän aikavälin muutosta. Kuva: Aleksi Neuvosen arkisto.

 

Takaisin