Tommi Uschanov
Dagens humanist

Tommi Uschanov

Tommi Uschanov är facklitterär författare, kolumnist, debattör och popularisator av akademisk forskning. Uschanov är en ivrig förespråkare av biblioteksservice och det var det omfattande urvalet böcker som en gång lockade honom till Helsingfors universitet. Han understryker fortfarande bibliotekens centrala ställning på universiteten. I arbetslivet har Uschanov gått framåt utan särskilda planer; han har antingen accepterat eller förkastat jobberbjudanden.

Tommi Uschanov

Tommi Petteri Uschanov
27.3.1975, Kontiolahti

Studier vid Helsingfors universitets humanistiska fakultet med teoretisk filosofi som huvudämne 1995–

Facklitterär författare 2008–
Frilansöversättare och förlagsredaktör på frilansbasis 2002–
Forskningsassistent 2001–2003, Finlands Akademi
Innehållsproducent för elektroniska läromedel 1999–2001, WSOY Oppimateriaalit
Assistent, 1997–1999, Muutostehdas Oy

Publikationer:
Hätä on tarpeen: kulttuuripessimismin nousu 1965–2015, utkommen 2015
Miksi Suomi on Suomi, 2012, Teos
Suuri kaalihuijaus, 2010, Teos
Mikä vasemmistoa vaivaa?, 2008, Teos
Wittgenstein in Finland: A Bibliography, 2003, niin & näin

Bild: Heini Lehväslaiho
Text: Tommi Uschanov (Tero Juutilainen, red.)
Översättning: Irene Kvarnström
Språkgranskning: Jonas Franzon

Jag blir alltid förbryllad då jag läser olika råd för framgång och skribenten hävdar att man måste vara initiativrik, systematisk och beredd att föra fram sig själv. Jag har inte på förhand planerat just något av det som jag har gjort under min karriär. Jag har aldrig fått ett jobb genom att ansöka om det. Jag har fått jobberbjudanden som jag sedan antingen har accepterat eller förkastat.

Läs mer

Jag inledde mina studier i teoretisk filosofi 1995. På den tiden var filosofin modefenomen i Finland av ett sällan skådat slag som knappast kommer igen. Under några år tycktes filosofin hela tiden vara allestädes närvarande.

Läs mer

Jag fick mitt första Helka-kort under de första septemberdagarna 1995. Därmed kunde jag börja använda universitetets olika bibliotek: framför allt Helsingfors universitets bibliotek (i dag Nationalbiblioteket) och studentbiblioteket som på den tiden låg i Alkärr (i dag Helsingfors universitets huvudbibliotek). Ännu mer fabulöst blev det hela av att bägge bibliotek ännu då höll öppet också på söndagar. Det kändes för bra för att vara sant – och sant var det heller inte så länge.

Läs mer