Ulla Tuomarla
Päivän humanisti

Ulla Tuomarla

Nykykielten laitoksen johtaja, yliopistonlehtori Ulla Tuomarla on viihtynyt Helsingin yliopiston työntekijänä jo 20 vuotta. Humanistisessa tiedekunnassa Tuomarla tunnustautuu poikkeustapaukseksi, joka pitää hallinnosta. Nykyisessä työssään laitoksen johtajana hän ei voi koskaan olla varma, mitä työviikko tuo tullessaan, mutta se on hänestä vain hyvä asia. Oma tutkimus on jäänyt hieman vaativan työn varjoon, mutta Tuomarla toivoo, että internetin vihapuhetta käsittelevän tutkimuksensa kautta hän voisi vaikuttaa yhteiskuntaamme ja tarjota käytännön ratkaisuja.

Ulla Tuomarla

Ulla Susanna Tuomarla
8.8.1965, Turku

Filosofian maisteri 1993 (ranskalainen filologia), filosofian tohtori 2000 (ranskalainen filologia), Helsingin yliopisto
Dosentti 2002, Helsingin yliopisto

Johtaja 2014 -, varajohtaja 2010–14, nykykielten laitos, Helsingin yliopisto
Yliopistonlehtori 2009 – (ranskan kääntäjälinja), Helsingin yliopisto
Yliopistonlehtori mvs. 2007–09 ja 2000–03, tohtoriassistentti 2003–06, Helsingin yliopisto
Ranskan kielen tuntiopettaja 1999–2000, Tampereen yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat:
Kielellinen moniäänisyys ja referointi, argumentaatio, tunteet ja kielellinen vuorovaikutus (mm. vihapuhe)

Miten puhutella? -tutkimushanke

Kuva: Essi Lavonen
Teksti: Tiia Niemelä ja Ulla Tuomarla

Ulla Tuomarla on toiminut Nykykielten laitoksen johdossa sen perustamisesta asti – ensin varajohtajana vuodet 2010–2014 ja johtajana vuodesta 2014. Yliopistoon Tuomarla on ollut työsuhteessa jo 20 vuotta, vuodesta 1995, jolloin hänestä tuli tohtorikoulutettava, mutta vakituisen viran hän sai vasta 2009. Lähes heti viran saamisen jälkeen kollegan sairastuminen toi eteen tilanteen, jossa häntä pyydettiin silloisen romaanisten kielten laitoksen johtoon.

Lue lisää

Voi niitä on paljon! Opiskeluaikoina minulla oli erittäin kiva kaveriporukka, johon kuului eri-ikäisiä filosofeja, estetiikan ja taidehistorian opiskelijoita sekä oikeustieteilijöitä. Me joimme Porthaniassa kahvia yhdessä ja paransimme maailmaa. Moni meistä on täällä edelleen! Opiskelin harvinaista aineyhdistelmää, ranskaa ja taidehistoriaa, jonka uskon vaikuttaneen siihen, että sosiaalisesta piiristäni muodostui niin laaja.

Lue lisää

Tällä hetkellä ammatillinen haaveeni on, että saisin pystyyn jonkinlaisen monitieteisen ja mielellään myös kansainvälisen hankkeen, jossa oivallettaisiin jotain merkityksellistä vaikkapa tästä vihapuheilmiöstä. Haluaisin ryhmään kielentutkijoiden lisäksi ainakin sosiologin, sosiaalipsykologin ja tietojenkäsittelytieteilijän, jolloin ilmiötä voisi lähestyä monesta näkökulmasta. Toivon, että työmme pohjalta voitaisiin kehitellä jokin sovellus, joka tekisi ihmisten arjesta miellyttävämpää.

Lue lisää