Takaisin

Ulla Tuomarla

Ulla Susanna Tuomarla
8.8.1965, Turku

Filosofian maisteri 1993 (ranskalainen filologia), filosofian tohtori 2000 (ranskalainen filologia), Helsingin yliopisto
Dosentti 2002, Helsingin yliopisto

Johtaja 2014 -, varajohtaja 2010–14, nykykielten laitos, Helsingin yliopisto
Yliopistonlehtori 2009 – (ranskan kääntäjälinja), Helsingin yliopisto
Yliopistonlehtori mvs. 2007–09 ja 2000–03, tohtoriassistentti 2003–06, Helsingin yliopisto
Ranskan kielen tuntiopettaja 1999–2000, Tampereen yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat:
Kielellinen moniäänisyys ja referointi, argumentaatio, tunteet ja kielellinen vuorovaikutus (mm. vihapuhe)

Miten puhutella? -tutkimushanke

Kuva: Essi Lavonen
Teksti: Tiia Niemelä ja Ulla Tuomarla

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta

Voi niitä on paljon! Opiskeluaikoina minulla oli erittäin kiva kaveriporukka, johon kuului eri-ikäisiä filosofeja, estetiikan ja taidehistorian opiskelijoita sekä oikeustieteilijöitä. Me joimme Porthaniassa kahvia yhdessä ja paransimme maailmaa. Moni meistä on täällä edelleen! Opiskelin harvinaista aineyhdistelmää, ranskaa ja taidehistoriaa, jonka uskon vaikuttaneen siihen, että sosiaalisesta piiristäni muodostui niin laaja.

Noina vuosina ymmärsin yliopiston laaja-alaisuuden, miten montaa ainetta siellä opiskellaankaan, miten erilaisista asioista ihmiset voivat olla kiinnostuneita ja mistä kaikesta voi tehdä tutkimusta.

Nuori Ulla Tuomarla ja tenttikirja. Kuva: Marko Pasanen.

 

Tutkijakouluvuodet olivat myös ihanaa aikaa ja noina vuosina syntyneet kontaktit ovat edelleen tärkeitä ihan ammatillisestikin. Oli todella mielenkiintoista tutustua muiden kielten tutkijoihin ja päästä pureutumaan kielentutkimukseen vähän syvemmin. On tosi kivaa, että tuntee esimerkiksi sellaisia suomen kielen tutkijoita, joille voi laittaa viestiä, että ”hei miten tämä juttu nyt menee suomen kielellä” tai ”tiedätkö onko joku tutkinut tätä asiaa suomen kielessä”.

Sosiaalisilla kontakteilla oli merkitystä myös omien kiinnostuksen kohteiden hahmottamisessa. Kiinnostavien ihmisten tutkimusaiheisiin halusi perehtyä itsekin. Olin alun perin ranskanopiskelija, joten minua kiinnostivat ranskan kieli, kirjallisuus ja kulttuuri. Tutkijakoulussa oli eri kielten edustajia, myös puhtaammin teoreettisista asioista kiinnostuneita ihmisiä, niin silloin kielitiede aukesi minulle ihan eri tavalla. Tajusin, että kielitiedettähän tämä kaikki on. Vaikka itse tutkinkin lähinnä mediatekstejä, hurahdin noina vuosina täysin vuorovaikutuksen tutkimukseen ja kirjoitetuissa teksteissäkin haluan aina yrittää nähdä, miten ne heijastavat ihmisten välisen vuorovaikutuksen perustyyppiä, dialogia. Olen diskurssianalyytikko, joten ajattelen, että kaikki kielenkäyttö on toimintaa.

Jatko-opintoihin kuuluivat myös opinnot Edinburghissa ja Pariisissa.

Väitöskaronkka tammikuussa 2000 Taiteilijakoti Lallukassa. Sylissä 2-vuotias tytär Essi. Kuva: Juhani Tuomarla.

 

Takaisin