Thomas Thesleff
Päivän humanisti

Thomas Thesleff

Thomas Thesleff haaveili nuorena opettajan tai tutkijanurasta historioitsijana Alma Materin palveluksessa. Olosuhteet vaihtuivat kuitenkin nopeasti ja elämän tuulet kuljettivat lopulta hänet talousmaailman pyörteisiin. Valinta sinänsä ei ollut vaikea, koska hankittu muodollinen pätevyys muuttui käteväksi yleissivistykseksi. Professori-isä Holger on toki vihjaillut Thomasin olevan ”mera bildad än utbildad”. Tämän hän itse kokee selviönä tänään, kun maailma on jatkuvassa muutostilassa. Pitää estotta tarttua tilaisuuden ohikiitävästä siivestä: ”Humani nil a me alienum puto”. Siksi humanisti pärjää aina.

Thomas Thesleff

31.3.1951, Helsinki

Filosofian maisteri 1975 (yleinen historia), Helsingin yliopisto

Evli Pankkiiriliike, toimitusjohtaja 1985–1994, hallituksen puheenjohtaja 1994–2006 ja hallituksen jäsen 2006-

Minervaskolan vt lehtori 1975–1977
Oy Hackman Ab 1977–1978, asiantuntija
Interplan Oy 1979, copy
Finnfacts ry 1979–1985, Ranskan aluevastaava
Oy Bensow Ab 1984–1985, osakemeklari

Sotilasarvo:  Kapteeniluutnantti (2003)
Kunniamerkit: R1SVR; MK ar.; RUL ar.; MPM mk

Tekstit: Thomas Thesleff ja Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Viipurilaistaustaisen suvun vesana Thomas Thesleffin suonissa virtaa isänpuolelta kauppiaan, sotilaan, virkamiehen, maanviljelijän, taiteilijan ja tutkijan verta. Äidin puolelta sukupuusta löytyy akateemista sivistyneistöä ja kauppiaita Turun seudulta ja Ruotsista. Perhetaustan yhteisnimike on selkeästi kuitenkin ”siviiili” humanismi. Thesleff myöntääkin perimänsä ja sukuhistoriallisten esikuviensa vaikuttaneen elämänvalintoihinsa ”Claris obligamur exemplis”.

Lue lisää

Suomen markkinoilla oli 1980-luvulla taloudellis-sosiaalinen tilaus Evli Pankki Oyj:n kaltaiselle luomukselle. Humanisti pankkiirina toki nosti tuolloinkin Suomessa kulmakarvoja. Maailmalla historiallisista esikuvista Thomas Thesleffille ei kuitenkaan ole pulaa.

Lue lisää

Urapolkuja etsiessäni minulla oli onni samalla perustaa perhe vaimoni Yvonne Paciuksen kanssa. Vuosina 1975, 1978 ja 1980 perheeseen syntyneet lapsemme ovat tuoneet elämään sisältöä. Viisitoistavuotiaasta asti olen harrastanut yhteisöllisyyttä, osallistunut aktiivisesti eri yhteisöjen toimintaan.

Lue lisää

Minulla on eniten sitä asiaa kiittäminen, että olen sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikesta tärkeintä on ollut vahva verkostoituminen. Jo osakunta-ajoilta rakentunut tiheä ja vankka tuttavaverkosto on auttanut minua orientoitumaan elämässä ja löytämään ne ”poikkitieteelliset ratkaisut”, joita olen tarvinnut omaa tulevaisuuttani rakentaessani. Jos olisin tutkija-aihiona kaivautunut pelkästään aineyhdistyksen piiriin, tuttavakenttä olisi huomattavasti kaventunut. Siksi suosittelen aina osallistumista nimenomaan laaja-alaisten osakuntien toimintaan. Se avartaa ja kouluttaa.

Lue lisää

Yliopistoaikaan liittyvät monensävyiset muistot. Ensimmäisiä oli tietysti rehtori Erkki Kivisen järjestämä inskriptio syyskuussa 1969, sinänsä koruton mutta kuitenkin vakava tilaisuus. Minun aikanani opetus oli vielä hyvin perinteistä, luento toisensa jälkeen ja ylioppilaat joutuivat itse hakemaan ohjeistusta. Tutor-järjestelmä oli alkutekijöissään, joten siihen ei ollut paljon luottamista. Eikä kaikki sujunut suunnitelmien mukaisesti: sain ainoana osallistujana improbaturin pikkugradussa. Eli reputin hum.kanditutkinnon äidinkielenkokeessa! Tästä aivan odottamattomasta vastoinkäymisestä oli tuleva ”cause celebre” mutta se auttoi minua ponnistamaan aallonpohjasta uusille korkeuksille.

Lue lisää

Isäni Passat-nelimastoparkin maailmanympäripurjehduksen (1948–1949) ansioista lapsuudenkodissani ei puhuttu sodasta ja sen traumoista vaan kuvitteellisista ja hauskoista sankariteoista (”Muumipapan seikkailut”-tyyliin), ja kuinka elämä ja maailma ovat auki sille, joka uskaltaa ottaa sen toisenkin askeleen.

Lue lisää