José Filipe Silva
Päivän humanisti

José Filipe Silva

José Filipe Silva syntyi Portugalin Portossa. Hän opiskeli kulttuuriantropologiaa vuoden Lissabonin yliopistossa ja työskenteli samalla amatöörinäyttelijänä, mutta muutti sitten takaisin Portoon opiskelemaan filosofiaa. Valmistuttuaan hän opetti useissa lukioissa, kunnes löysi Roomassa keskiajan filosofian viehätyksen. Vuonna 2004 hän muutti Helsinkiin työstämään tohtorinväitöskirjaansa.

José Filipe Silva

José Filipe Pereira da Silva
5.10.1975, Porto, Portugali

Filosofia, erikoistuminen opettajakoulutukseen, 1999; filosofian maisteri (keskiajan filosofia) 2004; filosofian tohtori (filosofia) 2009, Porton yliopisto.

Tohtorikoulutettava, Portugalin tieteen ja teknologian säätiö, 2004–2008
Invited assistant (keskiajan filosofia), Minhon yliopisto 2007–2008
Tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto, 2009–2011
Tutkija, Helsinki Collegium for Advanced Studies 2011–2014
Apulaisprofessori (keskiajan filosofia), Helsingin yliopisto, 2015–

Tutkimusteemat: Filosofian historia (erityisesti keskiajan filosofia), mieli/sielu – ruumis -suhde, mielen filosofia, epistemologia, poliittinen filosofia

Julkaisut, projektit ja muu tieteellinen toiminta
 

Palkinnot ja apurahat:
Koneen säätiön kokeneen tutkijan apuraha (2015)
Euroopan tutkimusneuvoston Starting Grant -rahoitus projektille Rationality in Perception: Transformations of Mind and Cognition 1250-1550 (2015–2020)

Teksti: José Filipe Silva (Tiia Niemelä, toim.)
Kuva: Veikko Somerpuro

Käännös: Tiia Niemelä

Aloitin tutkijanurani Porton yliopiston keskiajan filosofian instituutissa työstäessäni graduani 1100-luvulla eläneestä filosofista, Hugh St. Victorista. Ohjaajani oli instituutin silloinen johtaja, professori Maria Cândida Pacheco. Samaan aikaan osallistuin European Diploma of Medieval Studies -kurssille Roomassa, missä vietin päiväni enimmäkseen Vatikaanin kirjastossa, ja rakkauteni keskiajan filosofiaa kohtaan syveni.

Lue lisää

Minulla on paljon hyviä muistoja ajastani Helsingin yliopistolla, mutta haluaisin valita niistä kaksi. Ensimmäinen on symposiumi Dynamics of Active Perception, jonka järjestin kollegojeni Kimmo Alhon (psykologian professori) ja Thomas Wallgrenin (filosofian yliopistolehtori) kanssa Helsingin tutkijakollegiumissa vuonna 2014.

Kahden hyvin tiiviin, virallisten esitelmien ja keskustelun täyteisen päivän jälkeen siirryimme kollegiumin…

Lue lisää

Tehtävämme on löytää punainen lanka, jos sellainen on olemassa. Onnistuaksemme siinä meidän täytyy huolellisesti tutkia heidän tapaansa ajatella, ymmärtää heidän henkilökohtaista kehitystään omassa kontekstissaan, käsittää heitä kiinnostaneet kysymykset, niihin esitetyt vastaukset ja vastauksia tukemaan käytetyt argumentit. Tätä filosofia tekee, riippumatta siitä, keskitytäänkö historiallisiin henkilöihin vai ei, ja tätä minä ehdottomasti haluan tehdä.

Lue lisää
Kuva: José Filipe Silvan kotiarkisto

Kuuden tai seitsemän vanhana (kuten kuvassa) en olisi osannut haaveilla akateemisesta urasta Helsingissä tai filosofin työstä – itse asiassa en edes tiennyt, että sellaiset asiat kuin Helsinki ja filosofia olivat olemassa. Nyt, kun täytän 40 vuotta ja nämä asiat kuuluvat elämääni, haluan käyttää saamaani loistavaa…

Lue lisää