Nicklas Wancke
Dagens humanist

Nicklas Wancke

Nicklas Wancke är programledare i Yles morgon-tv och som sömndrucken inbillar han sig att allt kan förklaras lättfattligt och till och med förstås – förutsatt att viljan finns. Han anser att humanistiska studier skapar ett fundament till bred allmänbildning och bjuder på den allra bästa grunden för den som vill ägna sig åt flera grenar inom journalismens fält. Humaniora bidrar också till en viss ödmjukhet att inse att ämnet och den som intervjuas står i fokus – inte intervjuaren!

Nicklas Wancke

Nicklas Michael Wancke
18.7.1965, Helsingfors

Kandidat i humanistiska vetenskaper (engelsk filologi), Helsingfors universitet

Programledare 2006–, Yles morgon-tv
Förman 2000–2005, Rundradions engelskspråkiga redaktion, Ylenews
Redaktör 1996–2000, Radio Finland
Redaktör 1996–, Rundradion
Grundade en översättningsbyrå tillsammans med sina studiekamrater 1990
Guide i Egypten, Syrien och Singapore 1988–1990

Text: Nicklas Wancke (Riitta-Ilona Hurmerinta, red.)
Översättning: Irene Kvarnström
Språkgranskning: Jonas Franzon

Jag utövar mitt drömyrke. Ingen morgon är den andra lik i redaktionen för Yles morgon-tv. Det bästa med morgon-tv är den brokiga mångfalden av ämnen: programledaren får intervjua såväl mannen på gatan som kändisar och allt från cirkusdirektörer till presidenten. Det finns ingen färdig schablon för intervjuerna; intervjuaren måste hela tiden utmana sig själv och finna det bästa sättet att få ut det mest centrala ur den som intervjuas.

Läs mer

Då jag funderar på mina bästa minnen framstår ett som starkare än alla andra: engelsklektorn Tim Andrews. Han utstrålade energi och värme och hans föreläsningar var fängslande och otroligt inspirerande. Då jag talar för en större publik försöker jag alltid tänka på hur Tim fick hela gänget att trivas, lära sig och ibland till och med skratta så tårarna rann.

Läs mer

Jag medger att jag är lat. Jag tycker om god mat. När jag stöter på läckerheter brukar jag vanligen äta för mycket – utan att lida av dåligt samvete efteråt. En hedonistisk humanist? Harmoni och balans måste trots allt bevaras, så jag uppväger hedonismen med gymnastik och den självdisciplin som dikteras av arbetstiderna.

Läs mer