Aleksi Neuvonen
Dagens humanist

Aleksi Neuvonen

Aleksi Neuvonen vill påverka samhället och skapa en bättre framtid. Denna magister i teoretisk filosofi nöjer sig inte endast med teoretisering, utan han vill också tala och agera – forska och förverkliga. Neuvonen tror på kraften i samarbete samt på nyfikenhet, läsning och tänkande.

Aleksi Neuvonen

Aleksi Johannes Neuvonen
21.1.1975, Helsingfors

Filosofie magister 2005 (teoretisk filosofi), Helsingfors universitet
Doktorand, doktorandprogram inom den byggda miljön, Tammerfors tekniska universitet

Grundare, forskare, forskningschef 2005-, Demos Helsinki
Forskare 2002–2003 och 2004 vid Tulevaisuuden tutkimuskeskus (forskningscentralen för framtidsstudier) vid Åbo handelshögskola
Forskningspraktikant 1999 och 2000–2001 i en grupp för teknologisk forskning vid teknologiska forskningscentralen VTT

Styrelseledamot, Crisis Management Initiative
Styrelseledamot, Ruohonjuuri Oy
Styrelseledamot, Sällskapet för framtidsstudier ry
Grundande medlem och före detta ordförande, miljöorganisationen Dodo

Pris
Idétävlingen Greater Helsinki Vision 2050 år 2007: delad andra plats som medlem i laget Towards City 2.0

Text: Aleksi Neuvonen (Riitta-Ilona Hurmerinta, red.)
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Johan Franzon

Jag har alltid motiverat mitt karriärval med mitt behov av att påverka samhället: någon måste lösa vår tids stora samhälleliga problem, i synnerhet när det gäller klimatförändring, förlust av biodiversitet och naturresurser som snabbt blir knappare. Om man på något sätt kan bidra till ett betydelsefullt liv, är det genom att lösa sådana här bedrövliga problem.

Läs mer

Det viktigaste som jag har kommit till insikt om i livet är att en grupp kan få mycket mer till stånd än en enskild individ. Därför är det viktigt att hela tiden lära sig nya metoder som hjälper en att åstadkomma något tillsammans med andra människor.

Läs mer

Mina bästa minnen från Helsingfors universitet sammanhänger med den tid då jag inledde mina studier och den transformativa upplevelse som detta gav upphov till. Så snart jag kom till universitetet började jag behandlas som en vuxen som har något intressant att säga, som kunde åstadkomma något intressant och som var intressant som person.

Läs mer

Jag drömmer om att mitt arbete skulle ha en allt starkare inverkan på samhället. Jag drömmer om att vi människor kunde hejda klimatförändringen, lära oss att tolerera varandra och finna betydelse för våra liv.

Läs mer