Tuija Peltomaa
Päivän humanisti

Tuija Peltomaa

Tuija Peltomaa on tullut monelle suomalaiselle tutuksi Ylen Antiikkia, antiikkia -ohjelman asiantuntijana. Hän on taidealan moniottelija, jonka ura huutokaupoissa alkoi tuuraustyönä. Nykyinen kiinnostus löytyy opetustyöstä, mutta antiikin ja keräilyn maailmaa hän ei ole hylännyt. Peltomaa kirjoittaa Antiikki & Design -lehteen kolumneja ja taidealan ostajan opasta.

Tuija Peltomaa

Tuija Peltomaa
9.10.1965 Sotkamo

Filosofian maisteri 1996 (taidehistoria), Helsingin yliopisto

Kirjailija, kolumnisti, luennoitsija
Tuntiopettaja 2013-, Aalto yliopisto
Asiantuntija 1997–2014, Antiikkia, Antiikkia -ohjelma
Huutokauppatöitä 1996–2013, Hagelstam
Opettaja 1993–2007, Taideteollinen korkeakoulu
Museo-oppaan töitä 1992–1996, mm. Ateneum, Nykytaiteen museo, Taidehalli

Kuva: Tuija Peltomaa
Tekstit: Tero Juutilainen

Tuija Peltomaa oli ylioppilaskirjoitusten jälkeen epävarma siitä, mihin haluaa jatkaa. Korkeakouluvalinnan lisäksi päänvaivaa aiheutti myös mahdollisen oppialan päättäminen. Kaverit arvailivat Peltomaan hyvän kielitaidon johdattelevan hänet tulkin tai diplomaatin uralle. Kiinnostus historiaan ja taiteeseen oli kuitenkin vahvempi.

Lue lisää

Vuosituhannen toisella vuosikymmenellä Tuija Peltomaa alkoi kaivata uusia haasteita. Huutokauppatyö tuntui toistolta ja mitään uutta ei ollut näköpiirissä. Yli kymmenessä vuodessa oli ehtinyt tutustua suhteellisen pienen piirin alaan laajasti.

Lue lisää

Huutokaupassa toimiessaan Tuija Peltomaa on päässyt kosketuksiin erilaisten esineiden kanssa. Vilkkaimpina vuosina hänen käsiensä kautta on mennyt yli 10 000 esinettä vuodessa. Huutokauppamaailma on jäänyt suurelta yleisöltä vieraaksi ja osittain taustalla on niin esinekulttuurin kuin huutokauppamaailman itsensä luoma ympäristö. Tosin nykyinen tosi-tv on tehnyt huutokauppamaailmaa tutummaksi.

Lue lisää