Touko Siltala
Päivän humanisti

Touko Siltala

Kustannusalalla yli 30 vuotta viihtynyt Touko Siltala elää unelmaansa. Kustannusosakeyhtiö Siltala on työyhteisö, jonka ytimessä ovat kirjailijat, kirjoittaminen ja kirjat. Vangitseva kirjoitustyyli, tarinan kertomisen taito ja tunteiden välittäminen takaavat Siltalan mukaan sen, että kirjoille löytyy lukijoita myös tulevaisuudessa.

Touko Siltala

Touko Harri Tapani Siltala
23.6.1957, Helsinki

Filosofian maisteri 1982 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kustantaja ja toimitusjohtaja 2008–, Kustannusosakeyhtiö Siltala
Kustannustoimittaja 1982, 1984–1987, mainospäällikkö 1987–1989, suoramarkkinointiosaston johtaja 1989–1991, kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja 1992–2000 ja kirjallinen johtaja 2000–2008, WSOY

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Kun Touko Siltala aloitti opiskelun Helsingin yliopistossa vuonna 1975, hänellä oli pääaineoikeus kotimaisen kirjallisuuden lisäksi englantilaiseen filologiaan ja poliittiseen historiaan. Kotimainen kirjallisuus vei voiton maisterin tutkinnossa.

Lue lisää

Isossa kustantamossa Touko Siltala pääsi tekemään yhteistyötä markkinointi- ja myyntiosaston kanssa. – Aloittaessani kustannustoimittajan työt WSOY:llä vuonna 1982 paljon piti opetella itse. Monta mokaa tein ja jokaisesta opin jotain uutta. Silloisen WSOY:n työkulttuuriin ei mainittavammin kuulunut tulokkaiden perehdyttämistä, mutta talon tunnelma ja henki oli innostava ja hyvä.

Lue lisää

Kustantamo on ytimeltään yhtä kuin sen kulloinenkin kustannuslista. Kustannusosakeyhtiö Siltala on erikoistunut tietokirjallisuuden saralla historiaan, elämäkertoihin ja muistelmiin – tietokirjoihin, joissa kirjoittamisella ja ilmaisulla on iso merkitys. Touko Siltalalla on jämäkkä kanta siitä, että kannattaa tehdä vain sitä, minkä parhaiten osaa ja jättää muut muille.

Lue lisää

Kirja-alan laskusuhdanne on kestänyt jo lähes kymmenen vuotta. Kustantaja Touko Siltala ei usko iloiseen kasvupyrähdykseen. – Voi toki olla, että jossain vaiheessa tapahtuu vuosia odotettu ja povattu sähkökirjan läpimurto. Se voisi tuoda kasvua ja euroja kustannusalalle.

Lue lisää

Touko Siltala on säännöllisesti yhteydessä Alma Materiinsa. Siltala kustantamon kirjailijoista moni on Helsingin yliopiston historia-aineiden tutkijoita tai opettajia. Kustantamo tekee yhteistyötä humanistisen tiedekunnan laitosten ja oppiaineiden kanssa esimerkiksi järjestettäessä kirjailijavierailuja ja kirjojen julkistamistilaisuuksia.

Lue lisää