Susanna Pettersson
Päivän humanisti

Susanna Pettersson

Susanna Pettersson alkoi työskennellä museoissa jo opiskeluaikanaan 1980-luvun lopussa. Syksyllä 2014 hän aloitti Ateneumin taidemuseon johtajana. Tähän väliin mahtuu neljännesvuosisata kokemusta erilaisissa museoalan tehtävissä amanuenssista kehitysjohtajaan. Samalla koko toimiala on kokenut suuren muutoksen.

Susanna Pettersson

Susanna Kristina Pettersson
30.8.1966, Helsinki

Filosofian tohtori 2008 (taidehistoria) Väitöskirja ”Suomen Taideyhdistyksestä Ateneumiin. Fredrik Cygnaeus, Carl Gustaf Estlander ja taidekokoelman roolit”, Helsingin yliopisto.

2014– Ateneumin taidemuseon johtaja
2013–2014 Suomen Lontoon instituutin johtaja
2010–2013 Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto –museon johtaja
2007–2010 kehitysjohtaja, Valtion taidemuseo
2001–2007 erikoissuunnittelija, taidemuseoalan kehittämisyksikkö, Valtion taidemuseo
1996–2001 intendentti, museopedagoginen yksikkö, Valtion taidemuseo
1992–1996 amanuenssi, museopedagoginen yksikkö, Valtion taidemuseo

Akateemiset tehtävät
2012– museologian dosentti, Jyväskylän yliopisto
2011– Reinwardt Academy/Amsterdam, vieraileva luennoitsija

Kuva: Kim Varstala
Kirjoittajat: Susanna Pettersson, Kaija Hartikainen (toim.)

–Museoalan näkökulmasta elämme paitsi kiinnostavaa, myös muutoksen aikaa. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kiristynyt, eikä mitään voida pitää itsestäänselvyytenä. Museot joutuvat kilpailemaan Netflixin katsomisen ja pyykinpesun kanssa. Uskon kuitenkin siihen, että koukuttava tarjonta ja mahdollisuus kohdata autenttisia teoksia saavat ihmiset liikkeelle.

Lue lisää

Opettaminen, aktiivinen julkaisutoiminta ja luottamustehtävät laajentavat ammatillista verkostoa, luovat yhteyksiä ja synnyttävät uusia ajatuksia. Susanna Pettersson toimii museologian dosenttina ja vierailevana luennoitsijana sekä katsoo yhteiskuntaa muun muassa Aalto-yliopiston hallituksen jäsenen silmin.

Lue lisää

Yliopistossa opiskelu merkitsi porautumista valtavan kiinnostaviin aiheisiin filosofiasta antiikin kirjallisuuteen, mutta myös tutustumista lahjakkaisiin ihmisiin. Taidehistorian opiskelijoiden ainejärjestö Eidoksen puheenjohtajana istuin usein uudella ylioppilastalolla suunnittelemassa toimintaa ja naputtelemassa kirjoituskoneella juttuja ainejärjestön lehteen.

Lue lisää