Pekka Hako
Päivän humanisti

Pekka Hako

Pekka Hako on utelias, rohkea ja suorasanainen musiikkielämämme tulevaisuuden rakentaja. Hän on myös tehokas kansainvälinen verkostoituja. Hako on tutkinut suomalaista musiikkikulttuuria ja -teollisuutta musiikkitieteilijänä, folkloristina, kasvatustieteilijänä ja sosiologina. Tietokirjoillaan ja dokumenttielokuvillaan hän haluaa tallentaa oman aikamme tulkintoja kulttuuri-ilmiöistä.

Pekka Hako

Vesa Pekka Hako
12.2.1957, Helsinki

Filosofian maisteri 2000 ja filosofian lisensiaatti 2000 (musiikkitiede), Helsingin yliopisto
Kasvatustieteiden maisteri 2003 (kasvatustiede), Helsingin yliopisto
Lisäksi sosiologian jatko-opinnot ja viestinnän opintoja Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Toimitusjohtaja 2011-, Pekka Hako Productions Oy
Kulttuurineuvos 2007‒2010, ulkoasianministeriö (Washington DC)
Suomalaisten oopperataltiointien koordinoija 2001‒2015
Toiminnanjohtaja 1991‒2000, Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus
Asiamies 1991‒2000, Luovan säveltaiteen edistämissäätiö
Asiamies 1991‒2000, Suomen Säveltäjät ry:n Sibelius-rahasto
Produsentti 1989‒1991, Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus
Kasvatustieteen assistentti 1989, Helsingin yliopisto
Musiikkikustannustoimittaja 1987‒1990, Edition Pan
Musiikkitieteen assistentti 1987, Helsingin yliopisto
Tutkija 1986‒1987, Suomen akatemia
Johtaja ja perustaja 1983‒1990, Musiikkikoulu Musiikkihuone
Kosketinsoitinten opettaja 1983‒1988, Musiikkikoulu Musiikkihuone
Kustannustoimittaja 1982‒1986, Hellas-piano Oy
Leevi Madetoja-toimikunnan sihteeri 1980‒1984, Suomen Säveltäjät ry
Osapäiväinen kirjastonhoitaja 1980‒1981, Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitos
Intendentti 1979‒1980, Vantaan Orkesteri

Musiikkitoimittaja ja -kirjoittaja 1979- (Yleisradio, lukuisia sanoma- ja aikakausilehtiä)
Tietokirjojen kirjoittaminen 1981-
Kulttuuri- ja taideaineisten televisio-ohjelmien ja dokumenttielokuvien käsikirjoittaminen, ohjaaminen ja tuottaminen 1989-
Suomalaista kulttuuria käsittelevien näyttelyiden käsikirjoittaminen ja tuottaminen 2006-

Kuva: Heikki Tuuli
Tekstit: Pekka Hako (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Olen utelias moniosaaja. Kulttuurintutkijana, kasvatustieteilijänä ja sosiologina olen tarkastellut suomalaista musiikkikulttuuria useista näkökulmista työvälineitä vaihdellen. Tämä sitoutumattomuus on ollut suuri rikkaus. Kun minulta kysytään ammattiani, en tiedä olenko tutkija, tietokirjailija, dokumentaristi, käsikirjoittaja, ohjaaja, organisaattori, toimitusjohtaja vai tutkimuksen popularisoija. Viime jouluna sain joulukortin, jossa luki ”kulttuurihemmo”. Kaikki työni nojautuvat kiinnostukseeni ihmiseen kulttuuriolentona, uteliaisuuteeni ihmisen käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen ympäristön kanssa ‒ ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää

Viime vuosien kulttuurielämän hauras työtilanne on ajanut minut yrittäjäksi. Se on tuonut mukanaan taloudellista epävarmuutta mutta antanut henkistä vapautta. Työni tietokirjailijana on parin vuosikymmenen aikana muutenkin muuttunut: perinteisen elämäkerran käsikirjoituksen mukana on kustantajalle esittävä 300‒400 kappaleen kirjaosto.

Lue lisää

Ensimmäisinä opiskeluvuosinani Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella perustimme koulutoverini Tero-Pekka Henellin ja opiskelukaverini Risto Niemisen kanssa Synkooppi-lehden (1978). Olen erityisen ylpeä, että lehti on edelleen voimissaan. Olin ainejärjetön aktiivi. Järjestimme juhlia, haimme mainoksia lehteemme ja ostimme musiikkitieteen opiskelijoille maahantuojilta äänilevyjä alennettuun hintaan. Se oli tiedostamatonta verkostoitumista, nuoren maailmanparantajan uteliaisuutta ja halua opiskella tuntemaan musiikkiyhteisö ja sen toimintatavat.

Lue lisää

Ensimmäisen kirjani julkistamistilaisuus 2.4.1981 Vironkadulla Musiikkitieteen laitoksen kuunteluhuoneessa oli hieno hetki. Vieressäni naureskelee kirjan toinen toimittaja Risto Nieminen, jonka kanssa kokosimme ikäpolvemme säveltäjien kirjoituskokoelman Ammatti: säveltäjä. Se julkaistiin ensimmäisen kokonaan uudelle musiikille omistetun festivaalin Helsinki Biennalen kynnyksellä. Elimme musiikkielämässä voimakasta muutoksen aikaa.

Lue lisää

Iso haaveeni. Olen monesti ääneen ihmetellyt, miksi Suomen liike-elämässä ei ole oivallettu hyödyntää enemmän humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä. He toisivat raikkaan tuulahduksen suuryhtiöiden hallitustyöskentelyyn. Nokia lyhyt, kulttuuri pitkä ‒ niin siinä kävi. Jokainen ihmistieteilijä tajuaa, että ihminen haluaa koskettaa ‒ olipa kosketuksen kohteena toinen ihminen tai kännykän näyttöruutu.

Lue lisää

Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuodeksi Pekka Hako on valmistanut Sibeliuksen maailma -näyttelyn, joka on Suomen lisäksi näkyvästi esillä kiertonäyttelynä eri puolilla maailmaa. Näyttelyä koskevien lisätietolinkkien lisäksi tässä artikkelissa on tarjolla video, jossa Pekka Hako kertoo näyttelystä.

Lue lisää