Outi Alanko-Kahiluoto
Päivän humanisti

Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto on kolmannen kauden kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Itä-Helsingistä. Hän ehti toimia opettajana ja tutkijana Taiteiden tutkimuksen laitoksella 13 vuotta ennen valintaansa kansanedustajaksi. Humanismi on Outin mielestä myötäelämisen kykyä ja sen harjoittaminen kuuluu poliitikon perusammattitaitoon. Humanismi on kykyä tuntea empatiaa, mutta pysyäkseen elossa empatian on saatava muuttua teoiksi ja toiminnaksi, Outi sanoo.

Outi Alanko-Kahiluoto

Satu Outi Kristiina Alanko-Kahiluoto
14.6.1966, Helsinki

Filosofian tohtori 2007, filosofian lisensiaatti 1994, filosofian kandidaatti 1993 (yleinen kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto

Kansanedustaja 2007
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
Tutkija, assistentti, opettaja, Helsingin yliopisto, Taiteiden tutkimuksen laitos 1993–2007
Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 2005–

puheenjohtaja, Nytkis ry, 2015
puheenjohtaja, Vihreät Naiset, 2015
jäsen, Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, 2015–2019

Julkaisut:
Writing Otherwise than Seeing: Writing and Exteriority in Maurice Blanchot 2007. Väitöskirja
Maurice Blanchot. Kirjallisuus ja oikeus kuolemaan. ("La littérature et le droit à la mort"), suom. Nuori Voima 6/01, 14-28, NVL, 2001
Kirjallisuudentutkimuksen peruskäsitteitä. toim. yhdessä Tiina Käkelä-Puumalan kanssa. SKS 2001.

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Suomen Nuorisoyhteistyö-Allianssi ry:n kunniamaininta nuorisomyönteisestä toiminnasta kansanedustajana 2011
Allianssi ry:n myöntämä Eduskunnan nuorisomyönteisin kansanedustaja-palkinto 2013 ja 2015
Sotainvalidien ansioristi Suomen sotainvalidien eteen tehdystä työstä 2015

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Outi Alanko-Kahiluoto (Tiia Niemelä, toim.)

En koskaan suunnitellut ryhtyväni poliitikoksi. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta opiskelijapolitiikasta tai poliittisista nuorisojärjestöistä. Liityin Vihreisiin keväällä 2004, haaveena päästä vaikuttamaan Itä-Helsingin kehnosti rahoitettuihin peruspalveluihin. Yllättäen tulin valituksi valtuustoon ensimmäisellä yrittämällä. Sama toistui kevään 2007 eduskuntavaaleissa.

Lue lisää

Parhaat muistoni yliopistolta liittyvät ihmisiin. Tutustuin rakkaimpiin ystäviini ja aviopuolisooni Atro Kahiluotoon yliopiston päärakennuksen tupakkahuoneessa. Olin asunut koko lukioikäni pienessä kylässä, jonka kuplassa olin ainoa runoutta, venäläisiä klassikoita ja filosofiaa ahmiva nuori kummajainen. Yliopistolla tutustuin hengenheimolaisiin ja muutin heidän kanssaan asumaan. Perustimme ”Kaivo ja Tähti” – nimisen kommuuniin, koska kämppämme sijaitsi Kaivopuistossa Tähtitorninkadulla.

Lue lisää

Suomalaisen politiikan johtava populisti tokaisi äskettäin jossakin haastattelussa, ettei ajankohtaista pakolaiskriisiä ratkaista ”kosteasilmäisellä humanismilla”. Ei niin, mutta populistilla olikin väärä käsitys humanismista. Ohjaaja Susanna Kuparinen osuu enemmän oikeaan luonnehtiessaan, että: ”Humanismi on viileetä, se on sivistystä. Se on sen tyyppistä empatiaa, joka ei ole märkää, vaan se on lähestulkoon matematiikkaa”.

Lue lisää

Outi Alanko-Kahiluoto on ainoa helsinkiläinen vihreä kansanedustaja, joka asuu kantakaupungin ulkopuolella. Häntä huolestuttaa kansan jakautuminen kahtia, voittajiin ja häviäjiin. Miten Alanko-Kahiluoto turvaisi kansalaisten hyvinvointipalvelut tämän päivän Suomessa? Toimittaja Tapio Pajunen.

Lue lisää