Mauri Antero Numminen
Päivän humanisti

Mauri Antero Numminen

Laaja-alaisesta repertuaaristaan tunnettu kulttuurin monitoimimies Mauri Antero Numminen kirjautui Helsingin yliopistoon vuonna 1960. Nummisen opiskelukavalkadiin kuului muun muassa filosofia, kielitiede, sosiologia, kansantaloustiede, inuitti- ja bantukielet sekä kansanrunous. Tutkinto jäi suorittamatta, mutta pitkä ura musiikin, kirjallisuuden ja elokuvataiteen saralla palkittiin kunniatohtoriudella vuonna 2014.

Mauri Antero Numminen

12.3.1940, Somero

Opiskeli Helsingin yliopistossa 1960–1967 (filosofia, kielitiede ja sosiologia, lisäksi inuitti- ja bantukielet, kansanrunos, kansatiede, kansantaloustiede, suomalais-ugrilaiset kielet, tähtitiede ja valtio-oppi)

Muusikko, kirjailija, kulttuurin sekatyömies
Levytuottaja 1970–1979, Love Records Oy
Puheenjohtaja 1997–2004, Suomen Olutseura

Tuotantoa

Kunnianosoitukset
Suomi-palkinto 1993
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston kulttuuripalkinto 1997
Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki 2005
Valtiotieteen kunniatohtori 2011, Åbo Akademi
Filosofian kunniatohtori 2014, Helsingin yliopisto

Kuva: Dex Viihde Agency
Tekstit: Mauri Antero Numminen, Juha Merimaa ja Olli Siitonen

Somerolla varttuneelle Mauri Antero Nummiselle kehittyi jo lukiossa tavoitteeksi päästä opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Kansantaloustieteilijän uraa kaavaillut Numminen aloitti opintonsa valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1960. Opintojen edetessä hän haki opinto-oikeutta humanistiseen tiedekuntaan ja jatkoi kahden tiedekunnan opiskelijana. Sosiolingvistiikkaan viehättynyt Numminen luki sivuaineinaan muun muassa suomea ja suomalais-ugrilaisia kieliä sekä kansanrunoutta, kansatiedettä ja teoreettista filosofiaa.

Lue lisää

M. A. Numminen vietti opintojen lomassa aikaa Helsingin yliopiston Päärakennuksen kahvilassa, jossa kokoontui humanisteista koostunut, viidenneksi tiedekunnaksi kutsuttu joukkio. Viides tiedekunta oli Nummiselle tärkeä opinahjo, mutta ei suinkaan ainoa.

Lue lisää

M. A. Nummisen levytysura alkoi opintojen ohella. Ensimmäiset omakustanteet hän levytti Hämäläis-Osakunnan ullakolla. Numminen sanoo valtakunnallisen huomion tulleen yllätyksenä. Jälkikäteen on vaikea uskoa, ettei suuri huomio olisi ollut naukuen ulkosynnyttimistä ja hevosista laulaneen taiteilijan tietoinen tavoite.

Lue lisää

Mauri Antero Numminen on käsitellyt kirjoituksissaan musiikillisen uransa eri aspekteja ja lajeja. Hän on kirjoittanut tangoon hullaantuneesta Virtasesta, vuonna 1998 julkaistussa romaanissaan Tango on intohimoni, joka sisältää myös suomalaisen tangon lyhyen historian. Tällä hetkellä Numminen työstää jazz-aiheista kirjaa.

Lue lisää

Yliopistotutkinnon suorittaminen jäi Mauri Antero Nummisella toteutumatta, mutta tämä ei ole häntä juurikaan harmittanut. Musiikillisesta tuotannostaan paremmin tunnettu Numminen on osallistunut muun muassa filosofiaseminaareihin ruotsissa ja Åbo Akademissa Lisäksi Numminen seuraa jatkuvasti eri tieteenaloilla käytävää keskustelua.

Lue lisää