Takaisin

Mauri Antero Numminen

12.3.1940, Somero

Opiskeli Helsingin yliopistossa 1960–1967 (filosofia, kielitiede ja sosiologia, lisäksi inuitti- ja bantukielet, kansanrunos, kansatiede, kansantaloustiede, suomalais-ugrilaiset kielet, tähtitiede ja valtio-oppi)

Muusikko, kirjailija, kulttuurin sekatyömies
Levytuottaja 1970–1979, Love Records Oy
Puheenjohtaja 1997–2004, Suomen Olutseura

Tuotantoa

Kunnianosoitukset
Suomi-palkinto 1993
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston kulttuuripalkinto 1997
Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki 2005
Valtiotieteen kunniatohtori 2011, Åbo Akademi
Filosofian kunniatohtori 2014, Helsingin yliopisto

Kuva: Dex Viihde Agency
Tekstit: Mauri Antero Numminen, Juha Merimaa ja Olli Siitonen

Filosofiaa ja ohjeita opiskelijoille

M. A. Numminen lavalla Norrtäljessä 10.10.2015. Kuva: Tomas Wennbom.

Yliopistotutkinnon suorittaminen jäi Mauri Antero Nummisella toteutumatta, mutta tämä ei ole häntä juurikaan harmittanut. Musiikillisesta tuotannostaan paremmin tunnettu Numminen on osallistunut muun muassa filosofiaseminaareihin ruotsissa ja Åbo Akademissa Lisäksi Numminen seuraa jatkuvasti eri tieteenaloilla käytävää keskustelua.

Numminen tunnetaan vuonna 1966 säveltämästään Tractatus-sarjasta, joka sisältää kuusi filosofi Ludwig Wittgensteinin Tractatus Logico-Philosophicus -teokseen pohjaavaa kappaletta. Tractatus Suiten lisäksi Numminen on säveltänyt tilaustyönä Tukholmassa vuonna 1993 järjestettyyn filosofikongressiin atonaalisen pienoisoopperan Rameaus brorson (Rameaun veljenpoika).

Tuoreimmista teoksistaan Numminen mainitsee heinäkuussa 2015 Saksassa esitetyn Hannah Arendtin ja Martin Heideggerin välistä suhdetta kuvaavan kantaatin "Verliebte Philosophen. Hannah Arendt und Martin Heidegger. Eine Liebe in Prosa und Poesie".

– Teos esitettiin Kassel dOCUMENTA -taidefestivaalin 60-vuotisjuhlilla. Se on sävelletty kolmelle oopperalaulajalle ja klassiselle kvintetille. Minä esitin tilaisuudessa "yleisön pyynnöstä" kaksi niin vaikeatajuista Heideggerin teksteihin säveltämääni laulua, että kuulijat nauroivat sen vuoksi, etteivät ymmärtäneet mitään. Se oli hauskaa!

  • M. A. Numminen laulaa Wittgensteinia Oslossa: Wovon man nicht sprechen kann:

Numminen opastaa opintiellä tarpovia nuoria opiskelijoita omien kokemustensa pohjalta.

– Yliopisto-opintojen aikana on syytä harrastaa opiskelun ohella myös muuta. Kulttuuririennot ja ravintolaillat ovat tärkeitä kokemuksia tulevaa aikuiselämää varten. Opinnoissa taas kannattaa riistää tietoa professoreilta ja opettajilta. He ovat yliopistossa antamassa tietoa muille. Opiskelijoiden tulee ahkerasti käyttää tätä hyväkseen.

Takaisin