Matti Miestamo
Päivän humanisti

Matti Miestamo

Kielten laajaan vertailuun erikoistunut tutkija, joka tarkastelee jopa satoja kieliä kerrallaan. Professori Miestamon tutkimusaiheita ovat negaation ja kysymysten ilmaisu maailman kielissä sekä kielten kompleksisuuden problematiikka. Häntä kiehtoo myös vähemmän tutkittujen kielten, kuten koltansaamen, dokumentointi.

Matti Miestamo

Matti Markko Petteri Miestamo
3.1.1972, Lahti

Licence (=HuK) 1995, Sciences du Langage, Université de Provence (Aix-en-Provence), HuK 1996 ja FM 1997 (yleinen kielitiede), Turun yliopisto ja filosofian tohtori 2003 (yleinen kielitiede), Helsingin yliopisto

Yleisen kielitieteen professori 2014-, Helsingin yliopisto

Tutkija 2003–2006 yleisen kielitieteen laitos, Helsingin yliopisto; Vieraileva tutkija 2005–2006, Antwerpenin yliopisto; Tutkija 2006–2011, Helsingin yliopiston tutkijakollegium; Yleisen kielitieteen professori 2011–2013, lingvistiikan laitos, Tukholman yliopisto. Lisäksi yleisen kielitieteen dosentti 2008-, Helsingin yliopisto.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Kielitypologia, negaatio, interrogatiivit, kielten kompleksisuus, kielten dokumentaatio, koltansaamen kieli

Palkinnot ja erityissaavutukset
Joseph Greenberg Award, Association for Linguistic Typology, 2005
Burgen Scholar, Academia Europaea, 2004

Kuva: Linda Tammisto
Tekstit: Matti Miestamo, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Maailmassa puhutaan arviolta jopa 7 000 eri kieltä. Kielen teoriat ja käsityksemme ihmiskielestä pohjautuvat kuitenkin pitkälti siihen, mitä tiedämme eurooppalaisista kielistä. Kielitypologia lähestyy ihmiskieltä aidosti maailmanlaajuisesta vertailevasta näkökulmasta. Typologisessa tutkimuksessa voidaan vertailla useita satoja kieliä kerrallaan, kun selvitetään, mikä on kielille yhteistä ja miten ne eroavat toisistaan.

Lue lisää

Helsingin yliopistosta on vuosien varrelta lukuisia hyviä ja hauskoja muistoja. Tulin yliopistoon tuoreena jatko-opiskelijana ja integroituminen yleisen kielitieteen laitoksen työyhteisöön oli helppoa ja mutkatonta. Laitoksella oli hyvä henki – istuttiin perjantaikahveilla ja vietettiin erilaisia juhlia. Töitäkin toki tehtiin.

Lue lisää

Professori Matti Miestamo osallistuu aktiivisesti oman tieteenalansa asiantuntija- ja hallintotehtäviin. Hän on tällä hetkellä Cambridge University Pressin julkaiseman Nordic Journal of Linguistics -lehden toimittaja, toimi aiemmin SKY Journal of Linguistics -lehden toimittajana ja on lisäksi toimittanut useita kokoomateoksia.

Lue lisää