Markus Itkonen
Päivän humanisti

Markus Itkonen

Kesällä 1984 juuri ylioppilaaksi valmistunut Markus Itkonen mieltyi Gill Sans -kirjaintyyppiin tietämättä, että kirjaintyyppien luokittelussa juuri se kuuluu erityisen selvästi humanistisiin – nimittäin humanististen groteskien lajiin. Nykyisin Itkonen on päätoimeltaan kirjagraafikko ja sivutoimisesti tietokirjailija ja typografian opettaja. Tiettävästi hän on myös ainoa suomalainen typografian alalta väitellyt. Gill Sans on edelleen yksi hänen suosikeistaan ja sen humanismista hän ymmärtää nyt enemmän.

Markus Itkonen

Markus Kalevi Itkonen
17.12.1965 Helsingin mlk.

Taiteiden tohtori 2012, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, graafisen suunnittelun tutkimusala
Filosofian maisteri 1991, pääaine taidehistoria, Helsingin yliopisto
Graafikko 1986, Mainosgraafikkojen koulu (MG-koulu), Helsinki

Graafinen suunnittelu Markus Itkonen Oy vuodesta 1987 (oma yritys), tärkein toimiala kirjagrafiikka

Julkaisut
Kirjaintyypit ja tyyli. Marraskuu 2015
Typografian käsikirja. Julk. 2003, 4. painos 2012
Kadonneet kirjaintyypit. Suomalainen kirjainmuotoilu 1920–1985. Väitöskirja, 2012
Typoteesejä. Tarkan typografian opas. 1999
Artikkeleita typografian ja graafisen suunnittelun alalta vuodesta 1990

Palkinnot ja erityissaavutukset
Valtion tiedonjulkistamispalkinto (osana työryhmää) 2009
10 kunniakirjaa Vuoden kirjavaliot -kilpailussa (nykyisin Vuoden kaunein kirja -kilpailu)
Selkokeskuksen Seesam-palkinto 2005 selkokielisen taidekirjan ulkoasusta

Kuva: Pentti Salonen
Teksti: Markus Itkonen (Kaija Hartikainen, toim.)

Typografia tarkoittaa kirjaintyyppien valintaa ja käyttöä. Typografiaa ei tuoteta kirjoittamalla tai tekstaamalla vaan valmiita kirjaimia (kirjaintyyppejä) käyttämällä. Suurelle yleisölle se on edelleen melko outo aihepiiri, vaikka elämme joka hetki sen keskellä. Kiinnostusta ja mielipiteitä se kuitenkin herättää.

Lue lisää

Toisinaan minulle tarjotaan myös muuta alaani liittyvää työtä – artikkelin tekoa, luennon pitoa, opetusta. Useimmiten tartun tarjouksiin, koska niiden tarkoitus on sama kuin oman työni: tuottaa visuaalisesti parempi ympäristö. Ne kaikki koskevat tiedon järjestämistä loogisempaan, kiinnostavampaan ja helpommin omaksuttavaan muotoon. Niihin kuuluu sopivimpien esimerkkien valitsemista ja epätäsmällisten ilmausten poistamista. Kaikelle sellaiselle on ja tulee olemaan loputon tarve.

Lue lisää

Kaksi ensimmäistä lukuvuottani opiskelin limittäin sekä Helsingin yliopistossa että perinteikkäässä Mainosgraafikkojen koulussa, joka tunnettiin paremmin MG-kouluna. Tällaisella yhdistelmällä päivät olivat pitkiä, rikkonaisia ja kestivät usein kellon ympäri. Kolmannesta lukuvuodesta olin pääosan armeijassa ja vasta neljäntenä yksinomaan yliopistossa.

Lue lisää

Maailmassa lienee nykyään ainakin 200 000 eri kirjaintyyppiä. Jos niistä kaikista pitäisi valita yksi ainoa kirjain edustamaan sekä kaunista että käyttökelpoista muotoilua tai näytteeksi avaruuden muukalaisille, ottaisin ehdolle Gill Sansin pienaakkosten a-kirjaimen.

Lue lisää