Maria Jotuni
Päivän humanisti

Maria Jotuni

Maria Jotuni tuli tunnetuksi novellistina ja näytelmäkirjailijana. Kirjallisuuden harrastus alkoi nuorena ja jatkui Savokarjalaisen osakunnan kautta aina ammatiksi asti. Yliopisto-opinnot eivät johtaneet tutkintoon, mutta yliopistosta Jotuni löysi ainakin puolisonsa. Rohkeana ja tabu-aiheiden käsittelijänä Maria Jotuni joutui useasti huomion keskipisteeseen ja moralisoinnin kohteeksi.

Maria Jotuni

Maria Gustaava Jotuni (alkup. Haggrén, vst. 1906 Jotuni, vst. 1911 Jotuni-Tarkiainen)
9.4.1880, Kuopio - 30.9.1943, Helsinki

Opiskeli historiaa, taidehistoriaa ja kirjallisuutta Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa

Kirjailija ja näytelmäkirjailija

Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tekstit: Tero Juutilainen

Maria Jotunin kiinnostus kirjallisuuteen heräsi jo varhaisina kouluvuosina ja se jatkui, kun hän sai erityisluvan naisena suorittaa ylioppilastutkinnon. Ylioppilastutkinnon läpäiseminen tarkoitti 1800-luvulla automaattista opiskeluoikeutta yliopistossa. Maria Jotuni aloitti opiskelun Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa vuonna 1900.

Lue lisää

Maria Jotuni ja Viljo Tarkiainen tapasivat toisensa Keisarillisen Aleksanterin yliopiston Savokarjalaisessa osakunnassa 1900-luvun alussa. Maria opiskeli yliopistossa historiaa ja estetiikkaa vuosina 1900–1905. Läheisempi tuttavuus alkoi, kun he toimittivat yhdessä Edvard Richterin kanssa arvostelevan luettelon seuranäytelmistä sekä toimivat Kaunotieteellisessä ylioppilasyhdistyksessä.

Maria ja Viljo varjelivat parisuhteensa yksityisyyttä. Perhe-elämää ei esitelty kodin seinien…

Lue lisää