Lauri "Tahko" Pihkala
Päivän humanisti

Lauri "Tahko" Pihkala

Lauri "Tahko" Pihkala tunnetaan Suomen kansallislajin, pesäpallon kehittäjänä. Osittain Pihkalan ansiota ovat koululaisten hiihtolomat ja urheiluopistoaatteen tuominen Suomeen. Pihkala näki liikkumisessa myös filosofisen puolen. Hän piti liikkumista ja urheilua koko kansakuntaa vahvistavana tekijänä.

Lauri "Tahko" Pihkala

Lauri "Tahko" Pihkala (alkup. Gummerrus)
5.1.1888, Pihtipudas - 20.5.1981, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1912 (kansantalous, käytännöllinen filosofia, latina ja Pohjoismaiden historia), Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Tasavallan presidentin myöntämä professorin arvonimi 1948.
Kunniatohtori 1969, Jyväskylän yliopisto.

Työskenteli urheiluvaikuttajana, kirjailijana sekä päätoimittajana.

Kuva: Suomen Urheilumuseo
Tekstit: Tero Juutilainen

Lauri "Tahko" Pihkala muistetaan erityisesti työstään pesäpallon kehittäjänä. Pesäpalloa verrataan usein amerikkalaiseen baseballiin, eikä syyttä suotta. Pihkala oli nimittäin vuonna 1907 vierailulla Yhdysvalloissa ja pääsi seuramaan paikallista baseball-peliä. Pihkalan on jälkikäteen sanottu ihmetelleen sitä, miten ihmiset jaksavat katsella niinkin pitkäveteistä peliä useamman tunnin ajan.

Lue lisää

Lauri "Tahko" Pihkala muistetaan käytännön miehenä. Hänen pohdintansa urheilun ja liikunnan olemuksesta ovat yleensä jääneet vähälle huomiolle. Harva tietää, että Pihkala opiskeli Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa muun muassa filosofiaa ja historiaa.

Lue lisää