Takaisin

Lauri "Tahko" Pihkala

Lauri "Tahko" Pihkala (alkup. Gummerrus)
5.1.1888, Pihtipudas - 20.5.1981, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1912 (kansantalous, käytännöllinen filosofia, latina ja Pohjoismaiden historia), Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Tasavallan presidentin myöntämä professorin arvonimi 1948.
Kunniatohtori 1969, Jyväskylän yliopisto.

Työskenteli urheiluvaikuttajana, kirjailijana sekä päätoimittajana.

Kuva: Suomen Urheilumuseo
Tekstit: Tero Juutilainen

Pesäpallon kehittäjä

Lauri "Tahko" Pihkala muistetaan erityisesti työstään pesäpallon kehittäjänä. Pesäpalloa verrataan usein amerikkalaiseen baseballiin, eikä syyttä suotta. Pihkala oli nimittäin vuonna 1907 vierailulla Yhdysvalloissa ja pääsi seuramaan paikallista baseball-peliä. Pihkalan on jälkikäteen sanottu ihmetelleen sitä, miten ihmiset jaksavat katsella niinkin pitkäveteistä peliä useamman tunnin ajan. Hän ymmärsi kuitenkin, että nimenomaan pallopeleissä saattaisi olla sitä jotain, joka saa ihmiset kiinnostumaan.

Tuskin mikään esine houkuttelee niin voimakkaasti lapsen ja varsinkaan poikalapsen hyppysiä. Se vetää puoleensa kuin vesi ankanpoikaa. Se opettaa haltijaansa.

Pesäpallon pohjana oli myös Suomen suuriruhtinaskunnassa pelatut pallopelit, kuten kuningaspallo, joiden ongelmana oli tosin muun muassa sääntöjen vaihtelevuus eri alueilla. Pihkalan tavoite olikin pesäpallon, alkujaan pitkäpallo, kautta luoda yhtenäinen ja koko kansaa liikuttava pallopeli.

Idean vieminen toteutukseen vei aikaa, ja työtä ei varmasti helpottanut ensimmäisen maailmansodan aiheuttamat muutokset, puhumattakaan heikosta urheiluinnostuksesta suomalaisten keskuudessa. Vasta vuonna 1920 pelattiin ensimmäinen koeottelu pitkäpallosta, jonka nimi muutettiin pari vuotta myöhemmin pesäpalloksi.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Viljo Berg.​
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Viljo Berg.​

Alkuvuosina pesäpalloa levitettiin erityisesti suojeluskuntajärjestöjen kautta joiden toiminnassa Pihkala oli ollut mukana tiiviisti. Suojeluskuntajärjestöille pesäpalloa myytiin sotaan valmentavana pelinä kuolemisineen ja haavoittumisineen. Osittain kyse oli kuitenkin mainontakeinosta. Suojeluskuntien osuus on kuitenkin jäänyt monien mieleen ja pesäpallon sotilaallisuudesta on vielä 1980-luvullakin käyty keskustelua.

Pesäpallon suosion kasvamisessa auttoi Pihkalan työtehtävät urheilulehdissä 1910- ja 1920-luvuilla sekä matkustelut kiertelevänä valmentajana silloisen urheiluliiton nimissä. Pesäpallo levisi nopeasti koko kansan piiriin ja se julistettiin Suomen kansallispeliksi.

Nykyisin Lauri "Tahko" Pihkala tunnetaan nimenomaan pesäpallosta, vaikka pesäpallo oli vain yksi hänen aikaansaannoksistaan.

Lauri Pihkala kertoo näkemyksiään urheilun militaristisuudesta Ylen Elävän arkiston videolla (Paavo Noposen tekemä haastattelu vuodelta 1976).

 

Lähteet

Lainaus: Kansallisbiografian artikkeli Lauri Pihkalasta (http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/4741/)

Takaisin