Kirsikka Saari
Päivän humanisti

Kirsikka Saari

Kirsikka Saari on helsinkiläinen käsikirjoittaja, joka oli 2014 Oscar-ehdokkaana lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa? Hän on myös kirjoittanut muun muassa elokuvan Korso. Yleisen historian opinnoissa Saarta kiinnosti mikrohistoria, ja elokuvissaankin hän pyrkii peilaamaan pienen kautta suuria asioita. Opiskeluaikana akateeminen vapaus välillä ahdisti, mutta Saaren nykyisessä työssäkin historian opinnoista on hyötyä.

Kirsikka Saari

Kirsikka Saari
6.12.1973, Helsinki

Taiteen ylioppilas 2009-, Aalto-yliopisto
Filosofian maisteri (yleinen historia) 2001, Helsingin yliopisto

Elokuvakäsikirjoittaja 2006-
Toimittaja ja toimitussihteeri 2003–2006, Anna-lehti
Toimittaja 2001, toimitussihteeri 2002, Ylioppilaslehti
Freelance-toimittaja 1998–2001, mm. City ja Image

Tärkeimpiä käsikirjoituksia
Korso, pitkä-elokuva 2014 (yhdessä Jenni Toivoniemen kanssa, ohjaus Akseli Tuomivaara)
Pitääkö mun kaikki hoitaa?, lyhytelokuva 2012 (ohjaus Selma Vilhunen)
Paratiisi, minisarja 2010 (ohjaus Reetta Aalto)
Gorilla, lyhytelokuva 2009 (ohjaus Hanna Bergholm)
Tyttöjen ilta, minisarja 2008 (ohjaus Reetta Aalto)

Palkintoja ja ehdokkuuksia
Oscar-ehdokas 2014 (Pitääkö mun kaikki hoitaa?)
Vuoden käsikirjoittaja 2014
Sylvi-palkinto-ehdokas 2011
Prix Geneva Europe -finalisti 2010

Kuva: Tommi Hakanen
Tekstit: Kirsikka Saari (Tomas Sjöblom, toim.)

Lähdin opiskelemaan historiaa, koska en tiennyt mihin suunnata ja kohdalleni oli sattunut innostavia historianopettajia. Opiskelin yleistä historiaa ja sosiologiaa, ja kiinnostuin erityisesti Venäjän ja Neuvostoliiton historiasta.

Lue lisää

Aloitin opiskeluni 1990-luvulla. Aika oli kaksijakoista. Toisaalta meitä painoi laman varjo ja epävarmuus töistä; kukaan ei enää pitänyt eläkevirkaa selvänä asiana. Silti se oli toiveikasta aikaa.

Lue lisää

Olen aina ollut yksinäinen puurtaja. Sellaista historianopiskelukin oli. Vasta töiden kautta olen oppinut, miten ihana asia oma ”bändi” on, siis samaan tavoitteeseen sitoutunut työryhmä.

Lue lisää

Kirsikka Saaren käsikirjoittama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli vuonna 2014 ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana ehdokkaana parhaan lyhytelokuvan Oscar-palkinnolle. Elokuvan virallisella trailerilla nähdään ote huumorintäyteisestä lyhytelokuvasta, jossa perheenäiti päättää, että asiat hoituvat parhaiten, kun hän hoitaa ne kaikki itse.

Lue lisää

Korso on Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen käsikirjoittama elokuva, jossa korsolainen Markus haaveilee katukoristähteydestä New Yorkissa, vaikka todellisuudessa päivät kuluvat kavereiden kanssa pelaillen ja lähiössä lorvien. Elokuvan virallisella trailerilla saadaan esimakua Markuksen tarinasta ja Korson lähiöelämästä.

Lue lisää