Juhani Härmä
Päivän humanisti

Juhani Härmä

Romaanisen filologian professori Juhani Härmä toivoo ranskan kielelle arvonnousua nyky-yhteiskunnassa. Hän on löytänyt runsaasti tutkimatonta ranskankielistä aineistoa, joista paljastuu uusia ulottuvuuksia ranskan kielen merkitykselle Suomessa. Härmä toimii ranskalaisuuden hyväksi monissa yhdistyksissä.

Juhani Härmä

21.5.1949, Helsinki

Filosofian maisteri 1974, filosofian lisensiaatti 1977 ja filosofian tohtori 1979 (romaaninen filologia), Helsingin yliopisto

Romaanisen filologian professori 1981-, Helsingin yliopisto

Aiemmat työtehtävät: Valtion humanistisen toimikunnan tutkimusassistentti 1977–1980; nuorempi tutkija 1980–1983 ja romaanisen filologian professori 1983–1985 sekä dosentti 1980-, Jyväskylän yliopisto; romaanisen filologian apulaisprofessori 1985–1998, Helsingin yliopisto; suomen kielen ja Suomen kulttuurin vieraileva professori 1991–1994, Pariisin III yo.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Muinaisranskan ja nykyranskan syntaksi, kontrastiivinen kielentutkimus ranska-suomi, tekstintutkimus; ranskan kielen käyttö Suomessa menneinä vuosisatoina, erityisesti suomalaisten toisilleen kirjoittamat ranskankieliset kirjeet.

Tekstit: Juhani Härmä, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Professori Juhani Härmä on viime vuosina tutkinut aineistoa, joka on osoittautunut aarreaitaksi, joskin sen runsauden takia vaikeasti hallittavaksi. Pohdinnassa oli ollut jo tovin, voisiko Suomesta löytää suomalaisten itsensä aikoinaan laatimaa ranskankielistä aineistoa, jota esim. Ruotsista löytyy runsaasti. Tämä tuntui Härmästä epätodennäköiseltä. Muutama vuosi sitten professori Matti Klinge kiinnitti Härmän huomion Kansallisarkistossa säilytettäviin suomalaisten kirjoittamiin ranskankielisiin kirjeisiin.

Lue lisää

Parhaat hetkeni Helsingin yliopistossa ovat nykyään harvassa, mutta aina välillä huomaan, että voin omistaa hieman aikaa keskellä arkipäivää tai ehkä jopa useampana päivänä tutkimukselle, ilman että tunnen huonoa omaatuntoa tai levottomuutta siitä, että tenttejä on laatimatta tai korjaamatta, opinnäytteitä lukematta, sähköpostia vastaamatta, opetus valmistamatta, jne.

Lue lisää

Haaveeni on, että ranskaa ei pidettäisi Suomessa ’pienenä harvinaisena kielenä’, vaan sille annettaisiin samanlainen arvo, joka sillä oli maailmassa, Euroopassa ja Suomessakin usean vuosisadan ajan ja jonka se edelleen ansaitsee esimerkiksi yhtenä Euroopan unionin tärkeimmistä kielistä.

Lue lisää

Suomessa ranskan tutkijalle ei lankea usein luonnostaan mahdollisuutta harrastaa ranskaa ja ranskalaista kulttuuria varsinaisen työn ulkopuolella. Professori Juhani Härmä toimiikin ranskalaisuuden hyväksi Suomessa muun muassa Helsingin Cercle Franco-finlandais -yhdistyksessä ja Suomen Ranskan Instituutin säätiössä.

Lue lisää