Janne Hopsu
Päivän humanisti

Janne Hopsu

Janne Hopsu naputteli lapsena kirjoituskoneella tarinoita ja tykkäsi lukemisesta. Ei ollut sattumaa, että hänestä tuli historian maisteri ja ulkomaantoimittaja. MTV:n uutisissa kaksikymmentä vuotta toimittajana työskennellyt Hopsu lähtee innoissaan juttukeikoille ja ahmii tietokirjallisuutta. Unelmana hänellä on yhdistää kolme intohimoaan: jalkapallo, espanjan kieli ja toimittajan työ.

Janne Hopsu

Janne Sakari Hopsu
3.10.1966, Helsinki

Filosofian maisteri 2005 (yleinen historia), Helsingin yliopisto

Ulkomaantoimittaja 1994-, MTV Uutiset
Määräaikaisuuksia ulkomaantoimittajana 1990–1994, Helsingin Sanomat
Vapaa toimittaja vuoteen 2000 asti

Teksti: Riitta-Ilona Hurmerinta

Janne Hopsu kuuluu niihin Helsingin yliopiston historian opiskelijoihin, jotka ovat opintojen aikana työskennelleet Helsingin Sanomien arkistossa ja sitä kautta päätyneet lehtitaloon toimittajiksi. Hopsu aloitti kesätoimittajana Helsingin Sanomissa vuonna 1990 ja työskenteli siellä loppukesään 1994 asti määräaikaisissa työsuhteissa ulkomaantoimittajana. Lisäksi hän avusti Sanomien lehtiä kuten NYT-liitettä freelancerina.

Lue lisää

Janne Hopsulle työssä parasta ovat ulkomaankeikat videojournalistina. MTV3:lla toimittaja tekee ulkomailla kaikki työt yksin: sopii haastattelut, etsii haastateltavat ja haastattelee, kuvaa, editoi, lähettää jutun, hankkii tarvittaesssa auton ja kuljettajan. Joskus käytännön asioissa auttaa paikan päällä oleva nk. fikseri.

Lue lisää

Egyptin kansannousu alkoi 25. tammikuuta 2011. Hosni Mubarakin yksinvaltaa vastustavia ihmisiä alkoi kerääntyä Kairon Tahririn aukiolle. Janne Hopsu oli paikalla kaksi päivää myöhemmin. Uutiset hän raportoi tv-lähetyksiin suorana omalla naamallaan satelliitin kautta kairolaisesta televisiostudiosta. Artikkelin lopussa on linkki Hopsun kuvaamaan uutisvideomateriaaliin.

Lue lisää

Janne Hopsu on toiminut vapaa-ajallaan haastattelijana Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Hän haluaisi ehtiä sinne myös ihan vain kuuntelemaan. – Tykkään klassisesta valistuksesta ja sivistyksestä, siitä että keskustellaan ja kerrotaan tietoa eteenpäin. Parhaimmillaan Tiedekulmassakin on ollut tilaisuuksia, joissa ihmiset ovat eri mieltä käsiteltävästä asiasta ja syntyy rönsyilevää keskustelua.

Lue lisää