Arja Suominen
Päivän humanisti

Arja Suominen

Arja Suominen päätyi 1970-luvulla opiskelemaan moninaisia aineita silloiseen historiallis-kielitieteelliseen tiedekuntaamme, mutta teki syrjähyppyjä muihinkin tiedekuntiin. Hänen elämänsä on ollut täynnä onnellisia sattumia, joihin hän kokee saaneensa valmennuksen yliopistolta. 30 vuotta viestintäuralla ollut Suominen haaveilee siitä, että hänellä säilyisi pitkään elämän, tiedon ja kokemusten nälkä.

Arja Suominen

24.10.1958, Forssa

Humanististen tieteiden kandidaatti (suomen kieli) 1982, filosofian kandidaatti (kotimainen kirjallisuus) 1986, Helsingin yliopisto
Filosofian maisteriksi vuonna 1990 yliopiston humanistisen tiedekunnan 350-vuotispromootiossa
eMBA, Turun kauppakorkeakoulu, 2003

Viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja 2011-, Finnair
Viestintäjohtaja 2004–2011, Nokia
Erilaisissa viestintätehtävissä 1986–2011, Nokia
Apulaistutkijana, opettajana ja kielenhuoltajana 1984–1986, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Töölön yhteiskoulu ja Eduskunta

Keskuskauppakamarin liikennevaliokunnan jäsen 2015-
Savonlinnan Oopperajuhlien hallituksen jäsen 2015-
Esperi Caren hallituksen jäsen 2014-
EK:n kauppapoliittisen valiokunnan jäsen 2012-
Naisten Pankin ohjausryhmän jäsen 2012-

Kuva: Pepe Makkonen, TeMaFoto Oy
Tekstit: Arja Suominen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Syksyllä 1977 lampsin tutorini opastuksella dekaanin Tervetuloa yliopistoon -tilaisuuteen. Järkytyksekseni kuulin, että meistä humanisteista 87 prosenttia päätyisi opettajiksi, 3 prosenttia muihin ammatteihin ja 10 prosenttia kotirouviksi. Olisi siis viisasta varmistaa selusta ja hankkia opettajan pätevyys. Tavoitteeksi kuitenkin asetin, että johonkin muihin tehtäviin päätyisin.

Lue lisää

Muistan kertoneeni opiskelutovereilleni, että olin saanut töitä Nokiasta. Heidän ensimmäinen kysymyksensä oli: "Koska muutat?" Nokia oli tuolloin monialayritys, jonka liikevaihdosta puolet tuli Suomesta ja puolet ulkomailta. Yhtiö tunnettiin lähinnä vessapaperista, saappaista ja renkaista. Niitä tehtiin Nokian kaupungissa.

Lue lisää

Vanha perinteinen Nokia uudistui 1990-luvulla moderniksi tietoliikenneyritykseksi, joka valloitti maailmaa. 1990-luvun taloudellisen kriisin jälkeen yhtiö lähti matkapuhelinverkkojen ja -puhelinten myötä kasvuun. Olimme tietoliikenteen eturintamassa ja pääsin kokemaan, miten Nokia ja sen matkapuhelimet levisivät kaikkialle. Nokiasta tuli hyvä käyntikortti suomalaisille.

Lue lisää

Vuonna 2011 siirryin Finnairin sinivalkoisiin riveihin keskelle lentoliikenteen rakennemuutosta. Viimeisen viiden vuoden aikana viestintää on toimialan rakennemuutosten vuoksi riittänyt. Nyt rakennamme uutta kasvua ja mietimme, miten tarjota matkustajille paras pohjoismainen asiakaskokemus.

Lue lisää

Muistiini on jäänyt hyvin anekdootti, joka on myöhemmin vaikuttanut vahvasti siihen, miten töihin ja suorituksiin suhtaudun: Jonotimme tenttimerkintöjä Valtionarkiston johtajan Martti Ruudun pitämän Suomen historian kurssin jälkeen. Jonossa edelläni ollut opiskelija ei halunnut opintokirjaansa merkintää tentistä, koska oli suorittanut sen alimmalla hyväksyttävällä arvosanalla eli ykkösellä.

Lue lisää

Viestintätiimiini kuului kerran eräs nuori skottitiedottaja, joka juhlissa isoäitinsä oppien mukaan ennusti tulevaisuutta kädestämme. Minulle hän kertoi, että tulisin tekemään töitä pitkään.

Lue lisää