Yrjö Kaukiainen
Päivän humanisti

Yrjö Kaukiainen

Emeritusprofessori Yrjö Kaukiainen on koivistolaisten merenkulkijoiden sukua. Kansainvälisesti merkittävä merihistorian tutkija Kaukiainen korostaa, että nykyisenä globalisoitumisen aikana on tärkeää tutkia ihmisten ja kulttuurien kohtaamisia. Merihistoria on erinomainen työväline tällaiseen tutkimukseen.

Yrjö Kaukiainen

Yrjö Martti Aleksander Kaukiainen
4.4.1940, Längelmäki

Filosofian kandidaatti 1964, lisensiaatti 1968, tohtori 1970 (Suomen historia)
Suomen historian dosentti 1971–1976, Helsingin yliopisto

Suomen ja Skandinavian historian assistentti 1970–1976, Helsingin yliopisto
Taloushistorian apulaisprofessori 1976–1992, Helsingin yliopisto
Taloushistorian professori 1992
–1998, Helsingin yliopisto
Euroopan historian professori 19982003, Helsingin yliopisto

Tutkimusteemat:
Talous- ja sosiaalihistoria, erityisesti merihistoria, väestöhistoria, Vanhan Suomen historia ja tiedonkulun historia. Pääosa tutkimuksista on keskittynyt 1700- ja 1800-lukuihin.

Julkaisutoiminta

Palkinnot:
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1999

Kuva: Pirkko Leino-Kaukiainen
Tekstit: Tytti Steel (Kaija Hartikainen, toim.)

Yrjö Kaukiaisen kiinnostuksen kohteena on ollut suomalaisen merenkulun historia osana globaalia taloutta. Kaukiaisen mukaan hänen tärkeimpiä töitään ovat uusimmat englanninkieliset artikkelinsa, jotka käsittelevät maailman merikuljetusten, rahtimarkkinoiden ja kuljetuskustannusten kehitystä 1800-luvun jälkipuolelta nykypäiviin.

Lue lisää

Väitöstilaisuus on jokaiselle tohtorille ikimuistoinen. Yrjö Kaukiainen väitteli vuonna 1970 ja väitöskirjan aiheena oli Suomen talonpoikaispurjehdus 1800-luvun alkupuolella. Pilke silmäkulmassa Kaukiainen sanoo, että väitöstilaisuuksien henki on nykyisin vapautunut, suorastaan kevytmielinen, verrattuna silloiseen.

Lue lisää

Uran alkuvaiheessa Yrjö Kaukiaisesta tuntui, ettei hänen tutkimuksensa saanut kaikupohjaa kotimaassa. –Ihmettelen kyllä vieläkin, miksi merihistoria nähdään usein jonain historian romanttisena reuna-alueena, jota ei tarvitse ottaa ihan vakavasti.

Lue lisää